Vietnamesiska transpersoner i limbo

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Hau Dinh/AP/TT
"Visa dina rätta färger" står det på skylten. Bilden är från fjolårets parad i Hanoi, 2017.

Under prideparaden i Vietnam markerade aktivister mot transpersoners skeva rättigheter. För trots att de kan få sin nya könsidentitet erkänd är själva korrigeringen olaglig.

– Många transpersoner väntar i limbo, de har teoretiska rättigheter som de inte kan göra verklighet av, säger Vuong Kha Phong som har varit med och arrangerat årets parad.

Tillsammans med över 1 000 andra marscherade han under söndagen. På Pride Hanois officiella Facebooksida syns starka kärleksbudskap, färgglada flaggor och vietnameser som sjunger och dansar längs trädkantade gator.

En av dagens huvudpunkter var att belysa situationen för transpersoner. Trots att det 2015 blev möjligt för den som genomgått könskorrigering att erkänna och registrera sin nya identitet, så är själva korrigeringen fortfarande olaglig.

– Vi ber myndigheterna – snälla gör om lagen så att vi kan leva våra liv enligt våra könsidentiteter, säger Kha Phong.

Utan lagen utsätts transpersoner för diskriminering och får det svårt att till exempel öppna bankkonton eller identifiera sig för andra tjänster som behövs i vardagen, enligt hbtq-rörelsen.

En person i paraden berättar att det skulle vara "som en dröm" att ha en kropp som passade sin manliga identitet.

– Jag har inte tillräckligt med pengar för att kunna åka utomlands och operera mig. Jag vet inte hur länge jag kommer behöva vänta för att få uppfylla min dröm.

Publicerad: