”Hjälp, bina låter oss inte komma ut”

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2017-07-23

Hundratals svärmande bin hindrar familjen Luxsson i Bagarmossen från att lämna sitt hem.

Mamma Marija och tioåriga sonen Luka riskerar svåra allergichocker om de får ett stick.

– Det är katastrof, säger pappan Peter Luxsson.

Iklädd jacka och luva har Peter kunnat ta sig förbi svärmen och gå till jobbet och affären. Resten av familjen, mamma Marija, 3-åriga Lana och 10-åriga Luka tvingas spendera de varma sommardagarna inomhus.

Familjen Luxsson i Bagarmossen har suttit instängda i sitt hus i två dagar. Risken att gå utanför dörren vågar de inte ta i och med att både mamma Marija och sonen Luka är allergiska mot bistick.

Det började med att bara några stycken bin höll till utanför dörren.

– Dagen efter var det hundratals, min fru ringde mig på jobbet och berättade att det kryllande av bin – hundratals svärmade precis utanför dörren, säger Peter Luxsson.

Grannar frågar om de ska handla blöjor

Insekterna tar sig in i hål precis ovanför dörren på kvällen och kommer ut på morgonen. Då är det som allra värst menar Peter.

– Vi har inte kunnat gå ut på två dagar. Våra grannar ringer och smsar oss och frågar om de kan hjälpa oss med att handla mat och blöjor.

Iklädd jacka och luva har Peter kunnat ta sig förbi svärmen och gå till jobbet och affären. Resten av familjen, mamma Marija, 3-åriga Lana och 10-åriga Luka tvingas spendera de varma sommardagarna inomhus.

– Min fru och son är allergiska, blir det stuckna så får de en allergisk reaktion, sväller upp och får utslag på kroppen.

Efter att ha lagt ut en video på den stora svärmen på facebook har familjen fått olika råd över vad de ska göra. En teori är att de har förrirrat sig från något bihotell och söker ett nytt bo.

Peter har varit i kontakt med Stockholmshem och Anticimex som hänvisar till att länsstyrelsen först måste arbetstämma svärmen och ge tillstånd till att boet saneras.

Länsstyrelsen: Anticimex som artbestämmer

Hans Samland, bitillsynsman i området, menar att det är Anticimex sak att skicka ut någon som artbestämmer svärmen. Sedan ger länsstyrelsen sitt tillstånd att ta bort boet.

– Oftast vet man inte vad det är – folk tror att tio humlor är en bisvärm. De flesta hus är anslutna till Anticimex som skickar ut någon som artbetsämmer. Är det till exempel honungsbin så ska de kontakat mig för att få tillstånd att avliva dem, säger han.

Helgen ser inte ut att sluta insektsfritt för familjen Luxsson. Skadedjursutr-otarna Anticimex har stängt under helger.

Följ ämnen i artikeln