Romska systrar döda i misstänkt attentat

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre romska systrar , 4, 8 och 20 år gamla, dog medan de sov när deras husbil förtärdes av en våldsam brand.

Polisen i Rom misstänker att det rör sig om ett attentat. På en övervakningsfilm ses en person kasta en brandbomb mot fordonet, enligt källor till italienska tidningar.

Stadens borgmästare Virginia Raggi beskriver händelsen som ”en smärta för hela staden”.

Systrarna – 4, 8 respektive 20 år gamla – brändes ihjäl när de låg och sov i sin husbil på onsdagen. Deras föräldrar och sex ytterligare syskon tvingades fly lågorna utan att kunna rädda hela familjen.

Den italienska åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om mord och mordbrand. Man misstänker att någon medvetet tänt eld på husbilen. Familjen ska ha mottagit hot den senaste tiden och i förra veckan eldhärjades ett annat läger med romer.

Hämndmotiv

Genom att granska övervakningsfilmer och hålla förhör med vittnen kartlägger polisen händelseförloppet. På en film syns hur en person kastar en brandbomb, en så kallad molotov, mot bilen, skriver Corriere Della Sera och Il Fatto Quotidiano och hänvisar till källor inom åklagarmyndigheten.

Rester av en flaska och brännbar vätska har också hittats på platsen.

Polisen uppger att inget i nuläget tyder på att det rör sig om ett hatbrott. Huvudteorin är i stället att det handlar om en intern uppgörelse bland romer och någon form av hämndmotiv.

Hörde skrik

Husbilen stod parkerad på en parkeringsplats utanför ett köpcentrum i området Centocelle i utkanten av Rom. Fordonet totalförstördes i branden, som inträffade strax efter klockan tre under natten mot onsdagen.

Brandförloppet var intensivt explosivt – polisen bedömer att de tre döda systrarna, som sov på en översäng, inte hade mycket av en chans att ta sig ut ur infernot. Endast bilens ram återstod när branden släckts.

Vittnen ska ha hört en explosion som följdes av skrik.

– Jag hörde en smäll och trodde att det var en bomb. Sedan när jag sprang till fönstret såg jag lågorna, säger en boende i närheten till Il Fatto Quotidiano.

Brandoffren ska inte ha varit bekanta med invånarna i området. Men de hade hållit till där ett tag och barnen sågs ibland leka på parkeringen.

Påven berörd

Roms borgmästare Virginia Raggi besökte brandplatsen på onsdagen och begärde en tyst minut.

– Jag känner med familjen. En kvinna och två flickors död är en smärta för hela staden, sa hon, enligt Il Fatto Quotidiano.

Människor har lämnat blommor och skrivit lappar på platsen.

Även påve Franciskus säger sig vara djupt berörd av det inträffade. Han har sänt en representant från Vatikanen för att besöka den drabbade familjen och erbjuda stöd.

Publicerad:

LÄS VIDARE