Räkor

Obehagliga upptäckten i räkfrossan: ”Såg ut som en rocka”

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Under årets sista festmåltid fick Pia och mamma Sonja besök av en mycket ovälkommen gäst.

I det frysta räkpaketet låg nämligen en smalskäggsimpa.

– Det kändes jätteäckligt och jag slängde räkorna direkt, säger Pia.

Pia Silva, 55, från Klippan, nära Helsingborg, och 83-åriga mamma Sonja Larsson, hade planerat och sett fram emot årets sista festmåltid tillsammans. På nyårsmenyn stod räkor med vitlöksbröd och Pia hade laddat upp med 1,5 kilo frysta räkor, som hon köpt på en lokal Icabutik i Klippan.

Räkpaketet plockades fram i god tid för att räkorna skulle vara tinade till middagen – men när Pia öppnade paketet, gjorde hon en mycket obehaglig upptäckt. I påsen med frysta räkor låg nämligen ett 10 centimeter långt djur.

Vad som troligen är en smalskäggsimpa hittades i räkpaketet.

Foto: Privat

– När vi hällde ut räkorna i en skål trillade något som ser ut som en rocka ut. Det kändes jätteäckligt, och jag slängde räkorna eftersom jag inte vet vad det är för djur som följt med i paketet.

Nyårsmiddagen blev inte lika delikat som de hoppats på. Istället blev det Ikeas wienerkorv som fick stå som tillbehör till vitlöksbrödet, berättar hon.

”Kontakta leverantören”

Susan Vo Bergqvist, pressansvarig för Ica Gruppen AB, säger att man ska kontakta leverantören om man upptäcker något ovälkommet i förpackningen.

–Det låter som att det är bifångst som råkat komma med i förpackningen och därför är det viktigt att uppmärksamma leverantören om det för att de ska kunna se över sina rutiner, säger hon.

”Vanligt med andra djur i räkpåsen”

Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuséet, är det inte första gången som han hör talas om att andra djurarter upptäckts i förpackningar med räkor.

– När räkorna trålas kan det hända att andra djur följer med. Det är som att leta efter en leksak i flingpaketet, när man köper hem en påse med frysta räkor, säger han.

Didrik Vanhoenacker tror däremot inte att det är en rocka som följde med i Pia Silvas tilltänkta middag – utan en smalskäggsimpa.

– Det är svårt att se på bilden eftersom den är ganska mosad, men jag tror att det är en smalskäggsimpa. Det händer då och då att de följer med i räkpaketen, och det är ingen som helst fara. Djuren är ju dessutom frysta, säger Vanhoenacker.

Däremot, tilläger han, är smalskäggsimporna inte så goda att äta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Pia Silva

Foto: Privat

Sonja Larsson.

Foto: Privat
Publisert:

LÄS VIDARE

Köpte Zoo – fick en Läkerol

ÄMNEN I ARTIKELN

Räkor

Ica

Helsingborg

Fiskar