Nu står slaget om Georgia - och USA:s senat

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2021-01-03

USA håller andan inför tisdag, då Georgias andra omgång av senatorsvalen hålls.

Utgången är helt avgörande för demokraten Joe Bidens första tid i Vita huset.

Vinner någon av de republikanska senatorerna Kelly Loeffler och David Perdue så behåller deras parti majoriteten i senaten. Det innebär att Joe Biden får det tufft att baxa reformer och lagförslag genom kongressen.

Men segrar båda demokraterna, utmanarna Jon Ossoff och Raphael Warnock, blir det jämnt, 50-50, i den 100 ledamöter tunga senaten. Då får Bidens vicepresident Kamala Harris utslagsrösten vilket skulle göra att Vita husets politik lätt kan få grönt ljus.

Påkörd fot

Valrörelsen är oerhört kostsam – och infekterad. Affärskvinnan och senatorn Loeffler har bland annat anklagat Warnock, som är pastor och lokalpolitiskt engagerad, för att vara extrem och tillhöra den "radikala vänstern". Och i en video nyligen ifrågasätter hon om han inte i själva verket körde på sin nu före detta hustrus fot när de låg i skilsmässa (enligt polisen i Atlanta visade foten inga tecken på att vara påkörd), noterar webbtidningen The Hill.

Warnock har kontrat med att ifrågasätta Loefflers insatser mot covidpandemin och påminna om att hon sålde av aktier efter en briefing om coronaviruset i senaten – innan allmänheten visste om smittan.

Samma argument har säkerhetsexperten och den tidigare grävande journalisten Jon Ossoff använt mot sittande senatorn och affärsmannen David Perdue. Opinionsläget i båda valen är nästan helt jämnt, enligt ansedda sajter som Five Thirthy Eigh t och Real Clear Politics.

Hjälpa eller stjälpa?

Både valvinnaren Joe Biden och den blivande vicepresidenten Kamala Harris har varit i Georgia för att trumma upp stöd för sina partikamrater. Och häromdagen meddelade president Donald Trump via Twitter att han, omigen, ger sig in i leken. Trump har tidigare kampanjat i Georgia och nu planerar han ett "stort och underbart" massmöte för Loeffler och Perdue i deras hemstat.

"Så viktigt för vårt land att de vinner!", skriver presidenten som fortfarande inte erkänt sig besegrad i presidentvalet.

Frågan är om han hjälper eller stjälper. Både Loeffler och Perdue har profilerat sig som konservativa Trumplojalister, men de är medvetna om att presidentens felaktiga påståenden om valfusk vid valet i november har gjort många väljare avtända. Och det sista de vill är att deras kärnväljare ska känna att det inte spelar roll om de går och röstar.

Växer snabbare

Detta eftersom Georgia, som i decennier varit ett pålitligt konservativt fäste, utvecklats till en vågmästarstat där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet. Demokraten Joe Biden vann presidentvalet i delstaten i november med knappt 12 000 rösters marginal, något som slogs fast efter tre räkningar av valsedlarna (de två sista på Trumpkampanjens begäran).

En stark kraft bakom utvecklingen är Stacey Abrams, en av Demokraternas stigande stjärnor och den som 2018 gav sittande Brian Kemp en match om guvernörsposten. Under valrörelsen 2020 har hon jobbat intensivt för att få upp valdeltagandet, främst bland delstatens stora svarta befolkning.

Statistik visar att det fortfarande bor fler republikaner än demokrater i Georgia. Men Demokraterna växer snabbare och var i höstas bättre på att få folk att gå och rösta.

Att varken Loeffler eller Perdue då lyckades säkra de 50 procent av rösterna som krävs för att undvika en andra valomgång är en stressfaktor för Republikanerna. Detta i synnerhet eftersom sydstaten Georgia inte röstat fram en demokratisk senator sedan 1996.

ANNONS