Magnus Persson, 47, sköt ihjäl Tanya inför hennes barn

Publicerad 2020-12-23

Magnus Persson var svartsjuk på sin sambo Tanya och menade att hon chattat med ”någon karl”.

Då gick han till övervåningen och hämtade hagelbössan.

Därefter sköt han ihjäl henne framför ögonen på hennes barn.

”Min mammas man har skjutit min mamma”, säger barnet i larmsamtalet.

Magnus Persson, 47, och Tanya Taivassalo, 43, hade varit ett par sedan 2019. Tanya hade nyss flyttat in i hans villa som ligger ensligt till utanför Färila, Ljusdals kommun. Senare skrev Magnus över halva bostaden till Tanya i vad han beskriver som en ”kärleksförklaring”.

Men förhållandet krackelerade och han blev svartsjuk. Tanya ville göra slut.

Den 29 juli tidigare i år började de bråka hemma i vardagsrummet. Grälet handlade främst om att sambon menade att Tanya chattat med någon annan och att han ville kolla i hennes telefon. Tanya vägrade.

”Du kommer att ångra dig, var så säker”, svarade han.

”Ska skjuta en fågel”

Då gick Magnus upp till övervåningen där barnen befann sig. Han hämtade ett av sina gevär och sa till barnen att han ”skulle skjuta en fågel”.

Sedan gick han ner och barnen följde efter och satte sig bredvid sin mamma i soffan. Tanya bad ena barnet ringa 112. Då höjde Magnus vapnet sköt henne med två skott i magen.

”Jag öppnar ju altan då så fort jag kan och så springer jag ut. Drar med (syskon) och så springer vi mot skogen och så tittar jag bak och ser Magnus sätta sig i bilen och kör iväg”, säger ena barnet i förhör.

Magnus greps senare av polis hos en anhörig efter en stor sökinsats med insatsstyrka och helikopter.

Barnen tog sig till en granne där de slog larm.

SOS: Vart är mamma?

Barnet: Hon är död hemma.

SOS: Är du säker?

Barnet: Ja, hon låg där död.

Skyller på olyckshändelse

Magnus Persson säger i förhör att han inte haft uppsåt att mörda Tanya. Han menar att det hela var en olyckshändelse och att han snubblat och råkat komma åt avtryckaren.

Men Hudiksvalls tingsrätt tror inte på hans förklaring och dömer honom till livstids fängelse för mord, samt vapenbrott då han inte hade vapentillstånd för geväret som användes vid mordet.

”Magnus har visat särskild hänsynslöshet genom att begå brottet mot en till honom närstående i dennes hem. Det är särskilt försvårande att han begått mordet inför barnen. Gärningen är så allvarlig att straffet bestämts till livstids fängelse”, skriver tingsrätten i sin bedömning.

Tanyas anhöriga har godkänt att Aftonbladet publicerar namn och bild på henne.

Här hittar du granskningen Dödade kvinnor:

Följ ämnen i artikeln