Nyheter

Misstänkt gängledare gripen i Spanien

Av: 

TT

Svensk polis fick via Europol tillgång till material från Encrochat, ett krypterat kommunikationsnätverk som bland annat används av kriminella, vilket ledde fram till gripandet. Arkivbild.
Svensk polis fick via Europol tillgång till material från Encrochat, ett krypterat kommunikationsnätverk som bland annat används av kriminella, vilket ledde fram till gripandet. Arkivbild.

NYHETER

En man som enligt polisen leder det så kallade Vårbynätverket, har gripits i Spanien. Mannen, som är i 30-årsåldern, har häktats för omfattande grov brottslighet i Sverige.

Enligt polisen är den gripne mannen misstänkt för flera allvarliga brott i Stockholmsområdet: förberedelse till mord, människorov, rån, grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till grov utpressning och grovt vapenbrott. Mannen har sedan gripandet transporterats till Sverige och häktades på onsdagen.

I utredningen förekommer material från Encrochat, det krypterade kommunikationsnätverk som fransk polis i samarbete med Europol lyckats knäcka. Nätverket användes av kriminella i flera europeiska länder för att koordinera brott, och har lett till hundratals gripanden i flera länder.

Enligt svensk polis har över 100 personer frihetsberövats med hjälp av information från Encrochat. Polisen bedömer också att omkring 15 grova våldsbrott förhindrats med hjälp av informationen i de krypterade chattarna.

Sedan tidigare har 13 personer med koppling till Vårbynätverket frihetsberövats, och enligt polisen kan det bli fler.

"Detta innebär ett genombrott för vårt hårda arbete mot de kriminella nätverken i polisområde Stockholm syd. Vi har under lång tid haft en strategisk inriktning där vi bland annat prioriterat detta nätverk och de aktuella gripandena är nu ett resultat av detta", säger Susanne Wikland, chef för grova brott vid polisen i region Stockholm syd, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: