Snöfall på väg in över södra Skåne

Publicerad 2021-02-03

Efter flera dagars sol drar sig snön in över Skåne på onsdagseftermiddagen och 2–5 centimeter snö kan lägga sig.

Det finns risk för lokal is- eller snöhalka, berättar Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se. Det blir också riktigt kyligt, med omkring 3–8 minusgrader i södra Skåne.

– I norra Skåne blir det på sina håll närmare 10 minusgrader.

Södra Skåne är ett av få områden i landet med barmark just nu men snöfall drar in under onsdagseftermiddagen och kvällen. I Malmö har snön redan börjat falla på eftermiddagen. 

– På många håll blir det omkring nollgrader, vilket gör att snön kan smälta när den faller på marken och sedan frysa till en ishinna när temperaturen sjunker något under kvällen och natten. Därför blir det risk både för lokal ishalka och snöhalka, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Hur mycket snö som lägger sig är osäkert, men snöfallet väntas bli lite kraftigare än vad prognoserna visade tidigare idag, berättar Mikael Sjöstrand. 

– Troligen blir det 2–5 cm men lokalt lite mer i lite högre terräng. 

Snöfallet väntas lägga sig i ett område från Malmö, norrut mot Helsingborg, österut mot Kristianstad, söder ner till Simrishamn och västerut tillbaka till Malmö.

Under onsdagen lade sig ett molntäcke över Skåne efter flera dagar med sol.  

– Efter det gråmulna vädret under onsdagen är solchanser större och det blir samtidigt kallare under slutet av veckan. 

Det väntas bli omkring 3–8 minusgrader i Skåne. Norrut blir det kallare.

– I norra Skåne blir det på sina håll närmare 10 minusgrader men det är även i de norra delar av Skåne som solen väntas visas sig mest.

Följ ämnen i artikeln