Snabb remissrunda om kravet på inresetester

Lars Pedersen/TT

Fredrik Gunér/TT

Publicerad 2021-01-30

Inrikesminister Mikael Damberg (S) lovar blixtsnabb remissrunda om kraven på inresetester. Arkivbild.

Det blir en blixtsnabb remissrunda till polisen och andra berörda myndigheter om kravet på negativt covid-19-test för inresa till Sverige, som Folkhälsomyndigheten begär.

– Det här måste ju fungera i praktiken och det är Polismyndigheten som ska övervaka inreseförbudet till Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Regeringen har under det senaste dygnet behandlat myndighetens begäran. Men ytterligare några dagar behövs innan ett regeringsbeslut kan fattas, enligt Damberg.

Förutom polisen ska även Kustbevakningen och Migrationsverket svara på remissen. Senast på måndag ska svaren vara inne.

– Då har vi möjlighet att snabbt behandla de remissynpunkterna och komma till beslut.

I början av den kommande veckan kommer även EU med nya reserekommendationer.

Krav på test

Folkhälsomyndigheten lämnade i fredags in en begäran till regeringen om krav på negativt covid-19-test för utländska medborgares inresa till Sverige. Det gäller personer födda 2004 eller tidigare. Det negativa testet får vara max 48 timmar gammalt.

"Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser FHM att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats", motiverade generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

Också svenskar

Även för hemvändande svenskar skärps reglerna. De som inte har testat sig före avresan ska göra det samma dag som de återvänder till Sverige.

FHM rekommenderar inresande svenskar att stanna hemma och undvika kontakter i sju dagar samt testa sig den femte dagen, även om test gjorts 48 timmar före inresan till Sverige eller i anslutning till hemkomsten. Också resenärernas hushållskontakter uppmanas att stanna hemma.

– Det här är försiktighetsåtgärder så vi inte får in mer av de muterade virusvarianterna än vad vi redan har i det svenska samhället, säger Damberg.

Arbetspendlare ingår inte i myndighetens nya rekommendationerna, förutsatt att de testas regelbundet (minst en gång per vecka). Även arbetspendlarnas hushållskontakter undantas om pendlaren testas regelbundet.