Spelbolag granskades av Aftonbladet – ska betala 65 miljoner

Uppdaterad 2021-02-23 | Publicerad 2021-02-22

Spelmissbrukaren Jonas fick tusentals kronor i bonusar – efter att det förbjudits i spellagen.

Nu straffas Snabbare med 65 miljoner kronor i sanktionsavgift.

– Det känns jättebra om det kan hjälpa andra, säger Jonas.

Lyxresor till fotbolls-VM, solsemester för hela familjen, tiotusentals kronor att spela för och en matchtröja signerad av Zlatan.

Sådana vip-gåvor som Aftonbladet skrev om i granskningen ”Drabbad av speldjävulen” skulle stoppas genom den svenska spellagen, som trädde i kraft den 1 januari 2019. Sedan dess får spelbolag enbart erbjuda bonus en gång, i samband med att man blir medlem.

 

Fortsatte att ge bonusar – trots lagen

Men spelbolaget Snabbare trotsade lagen och fortsatte dela ut bonusar, avslöjade Aftonbladet i november samma år.

Här är några meddelanden som medarbetare på ”lojalitetsavdelningen” skickade till en spelmissbrukare som vi kallade Jonas:

5 april 2019:

Jag har ordnat så att du kommer att få in 1 000 kronor cash på ditt spelkonto här under förmiddagen. Pengarna är uttagbara när du önskar.

13 april 2019:

Jag har kollat på ditt konto och ordnat så du kommer få 500 kr i cash in på ditt konto inom några timmar. Pengarna är uttagbara direkt!

I ett mejl senare samma dag framgår det också att medarbetaren är medveten om att bonusar bryter mot spellagen:

I och med den nya licensen som kom detta året så kan vi inte alltid ge lika mycket längre men vi ger alltid gåvor i den mån vi kan. Vi kommer hålla koll på ditt konto och ge en gåva när det finns möjlighet för det. Hoppas du får en härlig lördag!

 

Överträdelsen ”särskilt allvarlig”

I onsdags utdelade Spelinspektionen varning och sanktionsavgift mot spelbolagen Snabbare, Casinostugan, ComeOn och Hajper för att de ”brutit mot lagstiftningen genom att erbjuda bonus vid upprepade tillfällen.”

De får behålla spellicensen eftersom Spelinspektionen bedömer att de slutat bryta mot reglerna.

Högst sanktionsavgift får Snabbare – 65 miljoner kronor. Hanteringen av Jonas är ett av två fall som ligger till grund för beslutet.

Jonas har i kommunikation med Snabbare beskrivit att han förlorat mycket pengar på kort tid – men Snabbare har ändå valt att ge gåvor, skriver Spelinspektionen. Myndigheten anser därför att bolaget brustit i sin omsorgsplikt.

”Att överträdelsen skett i direktriktad kommunikation med spelarna gör enligt Spelinspektionen överträdelsen särskilt allvarlig”, skriver myndigheten som konstaterat att Snabbare lämnat bonusar vid minst 13 tillfällen.

Aftonbladet har talat med Jonas efter beslutet.

– Det känns såklart jättebra om det kan hjälpa andra, nu lär de inte ge det till någon annan. Men det hjälper inte mig på något vis.

 

Vill kompenseras av Snabbare

Jonas har försökt få tillbaka pengar från Snabbare, eftersom bonusarna bidrog till hans spelmissbruk. Hittills utan framgång.

– Vad jag velat ha är mina förluster hos Snabbare från datumet då de gav mig olaglig bonus. Det var ju då de gjorde något de inte får göra, och det bidragit till att jag har spelat mer, säger Jonas.

Att Snabbare ålagts att betala 65 miljoner kronor i sanktionsavgift innebär inte någon kompensation för Jonas.

– I vårt uppdrag ingår det inte att driva process för någon enskild person, vårt uppdrag är tillsyn av spelbolagen. Så vi kan inte komma med vare sig vägledning eller rådgivning i det här fallet. Men möjligtvis kan vårt beslut ha något slags betydelse för den här spelaren, vart hen nu väljer att vända sig. Det är ingenting som hindrar att spelbolagen självmant väljer att ersätta spelaren men det är ingenting som vi kan påtvinga dem, säger Anders Sims, kommunikationschef på Spelmyndigheten.

En spelare som vill pröva en tvist med ett spelbolag kan vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, eller gå till domstol.

 

Kommer överklagas

Snabbare kommer att överklaga Spelinspektionens beslut. De vill inte uttala sig om eventuell kompensation till spelaren Jonas.

”Det råder oklarheter om hur regelverket ska tolkas och hur sanktionsavgift ska beräknas. Jag kan tyvärr inte kommentera specifika kundärenden”, skriver Joakim Ståhl, kommunikationschef på ComeOn-gruppen som driver Snabbare.

Av alla 33 beslut om sanktionsavgift som Spelinspektionen utfärdat så är det bara ett som vunnit laga kraft.

– Det vanliga är att spelbolagen överklagar och så blir det en rättsprocess i flera instanser. Så har det sett ut i nästan alla sanktionsärenden hittills, säger Anders Sims, kommunikationschef på Spelinspektionen.

Utöver Snabbares bonusar skrev Aftonbladet om Nordicbet, som erbjöd en spelare på bland annat exklusiva resor till Alperna, Malta och tennisturneringen Franska öppna. Spelinspektionen vill inte kommentera om det pågår någon tillsyn gällande detta.

 

Fotnot: Jonas heter egentligen något annat.

PODD Så utmanar spelbolagen de nya lagarna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur spelbolagsbranschen utvecklats med Aftonbladets reporter Adam Westin.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen