Tyska partimedlemmar träffas – virus i fokus

Av: TT

Publicerad:
AFD:s ena partiledare Jörg Meuthen, vid partiets stämma förra året. Arkivbild.
Foto: Hauke-Christian Dittrich/DPA via AP/TT
AFD:s ena partiledare Jörg Meuthen, vid partiets stämma förra året. Arkivbild.

Ytterhögerpartiet Alternativ för Tysklands medlemmar träffades och höll en partistämma på lördagen. Virussituationen låg högt på dagordningen – samtidigt som myndigheterna varnat för att smittan skulle kunna få rejäl spridning vid mötet.

AFD-företrädare har den senaste tiden slutit upp i demonstrationer mot de begränsningar som införts i Tyskland med anledning av smittspridningen. De fick tillstånd att arrangera stämman mot löften om att det skulle användas munskydd och hållas avstånd.

– Liv har förstörts, konkurser kommer som en våg. . . Många människor har förlorat sina jobb, sade den ene av partiets två ledare, Tino Chrupalla, i sitt öppningsanförande.

Pandemin delar partiets mer radikala och mer moderata medlemmar. Partiets hedersordförande Alexander Gauland anklagade nyligen den federala regeringen för att använda "krigspropaganda" för att införa en "coronadiktatur".

Partiets andre ledare, Jörg Meuthen, sade i sitt anförande på stämman att det inte är så smart att tala om diktaturer.

– Vi bor inte i en diktatur för i så fall hade vi inte kunnat hålla den här stämman, poängterade han.

När Meuthen sedan varnade medlemmarna för att ha en alltför aggressiv retorik mot regeringen i pressade pandemitider fick han både applåder och burop.

AFD har den senaste tiden haft omkring tio procents stöd i opinionsmätningarna.

Publicerad: