"Avgörande dagar" för brexitavtal

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-11-25

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar i EU-parlamentet om brexitläget.

Vi är redo att vara kreativa, men vi har väldigt lite tid på oss. Varningen kommer från EU-kommissionen inför slutspurten i förhandlingarna efter brexit.

Ända sedan i våras har diskussionerna segat sig fram mellan Bryssel och London om hur handeln och fisket och allt annat ska fungera mellan EU och Storbritannien efter årsskiftet.

Fast nu börjar det bli väldigt bråttom.

– Det här är avgörande dagar. Vi kan inte säga i dag om det blir en uppgörelse eller inte, inskärper EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inför EU-parlamentet i Bryssel.

Övergångsregler

Även om Storbritannien formellt lämnade EU redan den 31 januari har inte mycket ändrats än i praktiken för företagare och vanligt folk. Från den 1 januari blir det emellertid annorlunda då nuvarande övergångsregler löper ut – och särskilt om inte parterna dessförinnan kan enas om ett avtal.

Någon förlängning av förhandlingarna är inte aktuell, upprepas återigen av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett framträdande inför det brittiska parlamentets underhus på onsdagen.

Fiskestrid

Samtidigt betonar Johnson också att britterna inte tänker röra sig i fråga om fisket, som är en av förhandlingarnas stora stötestenar.

– Vi kommer bara kunna göra framsteg om EU accepterar verkligheten i att vi måste få kontrollera tillgången till våra vatten, säger Johnson enligt nyhetsbyrån Reuters.

Från EU-sidan konstateras dock att det inte är så enkelt.

– Ingen ifrågasätter Storbritanniens suveränitet över sitt eget vatten. Men vi ber om förutsägbarhet och garantier för fiskare som har seglat på de här vattnen i årtionden eller rentav århundraden, säger von der Leyen i Bryssel.

Extramöte i jul?

Från både London och Bryssel har hörts optimism om att kunna nå i mål under den här veckan. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier åker till London på torsdag för nya samtal med brittiske motparten David Frost.

Förhoppningen är att hitta en uppgörelse som samlar allt från handel till säkerhetssamarbeten. Vad som än händer kommer det att bli förändringar jämfört med i dag.

– Oavsett vad resultatet blir så kommer det att finnas en tydlig skillnad mellan att vara fullvärdig medlem av EU och "bara" en högt värderad partner, betonar von der Leyen.

Om ett avtal kan nås har EU-parlamentet redan flaggat för att man är redo att hålla en extrainsatt sittning den 28 december för att hinna godkänna uppgörelsen i tid.