Smittspridningen ökar i flera regioner

Uppdaterad 2021-03-30 | Publicerad 2021-03-29

Smittspridningen ökar i flera regioner – och på många håll pekas den brittiska mutationen ut som boven.

– Den brittiska virusvarianten verkar göra dem sjukare, säger Magnus von Seth, överläkare på Central­intensiven vid Akademiska sjukhuset, till SVT Nyheter Uppsala.

Just nu intensivvårdas 23 covidpatienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Man närmar sig därmed den högsta siffra för iva-vårdade covid­patienter som sjukhuset har haft under pandemin.

Då, den 17 april 2020, vårdades 26 covidpatienter på intensivvården.

Dessutom tycks ett mönster framträda.

De sjukaste patienterna blir allt yngre.

– De siffror vi har i dag hade vi under andra vågen, i november–december. Men under tredje vågen ser vi en åldersskillnad – vi har haft fem patienter som har varit 40 år eller yngre, säger Magnus von Seth, överläkare på Central­intensiven på Akademiska sjukhuset, till SVT Nyheter Uppsala.

I Region Jönköping, där smittan ökar kraftigt just nu vilket resulterat i fler covidpatienter på sjukhus, finns misstankar om att den brittiska mutationen ligger bakom att fler barn smittas nu, rapporterar P4 Jönköping.

– Ibland är det barnen som smittas i skolan eller på fritidsaktiviteter och sedan tar hem smittan till sin familj, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Men även om det blivit vanligare att barn smittar varandra och tar med sig viruset hem så är det enligt Malin Bengnér i de flesta fall fortfarande vuxna familjemedlemmar som smittats på arbetsplatsen och som sedan smittar vidare i hemmet.

Smittan ökar i flera regioner.

Uppmanas att skaffa e-legitimation

Också i Region Västernorrland ökar covidsmittan bland skolungdomar, framför­allt i åldern 10–14 år, visar statistik från Region Västernorrland, enligt P4 Västernorrland.

Tonåringar mellan 13 och 17 år uppmanas nu att i förebyggande syfte ordna en giltig e-legitimation för att kunna boka självtest för covid-19.

– Det är jättebra om man skaffar det här innan någon i familjen blir sjuk, säger Eva Coos Berglund, redaktör på 1177.se i Region Västernorrland, till P4-kanalen.

I Västernorrland märks nu den tredje vågen av smittspridning av corona­viruset rejält på sjukhusen, uppger regionen i ett pressmeddelande.

Vården tvingas nu att trappa upp för att möta behovet.

Öppnar avdelning

På sjukhuset i Sundsvall öppnas återigen en avdelning med namnet covid 2, som får sex vårdplatser och som kan ökas vid behov.

I Örnsköldsvik kliver sjukhuset upp ett steg i sin upptrappningsplan, till steg tre av fyra. Även intensivvården planeras att stärkas upp.

– Vi följer utvecklingen och anpassar oss för att hela tiden försöka ha den mest effektiva organisationen för att klara vårt uppdrag. Det är tufft och personalen gör varje dygn ett jättejobb, men vi har under det senaste året lärt oss mer och mer om covid-19 så vi känner oss allt mer trygga i hur vi bäst ska arbeta och prioritera, säger Petra Lindstedt, områdesdirektör läns­sjukvårdsområde somatik.

”Läget är allvarligt, trycket extremt hårt på sjukhusen och smittspridningen fortsätter att öka i länet”, skriver Västra Götalandsregionen. Bild från ett tidigare tillfälle på Umeå universitetssjukhus.

Hårt tryck i storstadsregionerna

Även i storstadsregionerna Västra Götaland och Skåne rapporteras det om ett hårdare tryck med fler smittofall och fler inlagda patienter.

I Västra Götalandsregionen har antalet corona­patienter ökat från 288 i fredags till 367 patienter på måndagen. Det är en ökning med 27 procent.

”Läget är allvarligt, trycket extremt hårt på sjukhusen och smitt­spridningen fortsätter att öka i länet”, skriver regionen på Twitter.

I Skåne ökar sjudagars­genomsnittet för antalet nya fall per dygn. I flera veckor låg siffran på omkring 400. Nu ligger den på 503 fall per dygn.

På mindre än en vecka har antalet fall per sju dagar därmed ökat med 25 procent.