Nya vaccinplanen: Då kan alla skåningar ha fått sitt vaccin

Publicerad 2021-03-31

Lagom till sommaren ska alla vuxna i Skåne få erbjudande om vaccin mot covid-19.

Efter många svängar om Astra Zenecas vaccin och kring leveranser har Region Skåne ny uppdaterat sin vaccinationsplan.

– Målsättningen är att alla över 65 år kan erbjudas en första dos till slutet av april, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare i Region Skåne.

Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne. Arkivbild från december.

Alla skåningar ska få erbjudande om vaccin i sommar, och den breda allmänheten beräknas få erbjudande om vaccin i början av juni. Man räknar med att kunna vara helt klara med vaccinationerna först i slutet av augusti, meddelar Region Skåne som nu uppdaterar sin vaccinationsplan.

Detta kommer efter flera svängar kring leveranser och kring pausandet av Astra Zenecas vaccin. Nu finns nya leveransprognoser och Astra Zenecas har återigen godkänts för användning, men enbart för personer som är 65 år och äldre. De nya beskeden gör att vaccinationstakten kan öka och regionen nu uppdaterar sin vaccinationsplan. Planen är preliminär och kan ändras beroende på läget.

– Det känns bra att vaccinationerna rullar på och målsättningen är att alla över 65 år kan erbjudas en första dos till slutet av april, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Så är vaccinationsplanen

I dagsläget ser Region Skånes nya vaccinationsplan ut såhär:

  • Fas 1, där personer som bor på särskilda boenden för äldre, personer med hemsjukvård samt personal inom den kommunala omsorgen som jobbar nära dessa grupper är i princip klar.

  • Fas 2 pågår och just nu prioriteras de äldre. I slutet av april räknar Region Skåne med att alla som är 65 år och äldre ska ha fått sin första dos, och gruppen 65+ kan vara färdigvaccinerade vid månadsskiftet juni/juli. 70–75 ska få vaccinbrevet nästa vecka och kan då börja boka tider, och 65–69-åringar ska få brevet veckan därpå enligt nuvarande plan. Det innebär att man kan börja boka tid, dock kan det ta ett tag att få tid. Patienter i dialys och som genomgått organ- eller benmärgstransplantation är i princip klara med första dosen. Man har påbörjat vaccinationen av personer med LSS-stöd och personal i denna grupp, men vaccination av övrig vårdpersonal är pausad och förberedelser pågår för att påbörja detta igen men det prioriteras inte den närmsta tiden, skriver regionen.

  • Fas 3 beräknas kunna börja i månadsskiftet april/maj, och samtliga inom fas 3 (bland annat 60-64 år och personer i riskgrupper) ska ha fått sin första dos i början av juni, och bör ha fått sin andra dos till mitten på juli. Här ingår också personer som ”har svårt att följa smittskyddsåtgärder”.

  • Fas 4, där den breda allmänheten (personer mellan 18-59 år) ska börja vaccineras i juni. Man bör vara klara med vaccinering med första dosen i mitten på juli, och då startar man vaccinationer med andra dosen, vilket beräknas vara klart i slutet av augusti.

Här hittar du hela vaccinationsplanen på Vårdguiden 1177.se.

Vaccinationsplanen baseras på nuvarande prognoser för vaccinleveranser och uppdateras kontinuerligt. Planen utgår också från att 8 av 10 skåningar tackar ja till vaccin och att man inte använder Astra Zenecas vaccin till personer som är yngre än 65.

– Den bygger på de prognoser som Folkhälsomyndigheten aviserat och den gäller om inget oförutsett händer. Om det blir ändringar i denna prognos får vi planera om. Det gäller också om det blir ändringar gällande Astra Zenecas vaccin. Då kanske vi kan komma i gång med fas fyra lite tidigare, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare Region Skåne i pressmeddelandet.

Covid-19 vaccin från Astra Zeneca på Skånes universitetssjukhus i Malmö.