Vaccin

Tredje dos kan bli aktuellt för vårdpersonal under 65

Av: 

August Håkansson

Nivette Dawod

NYHETER

Det kan bli aktuellt för vårdpersonal under 65 år i Sverige med en tredje dos vaccin, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

För de som har fått en dos med Astra Zenecas vaccin kan vaccineringen komma att kombineras med två doser av ett annat vaccin.

I Frankrike har hälsomyndigheten valt en helt annan linje.

Runt 120 000 personer inom vård- och omsorg i Sverige har hittills vaccinerats med den första dosen av två. Många av dem har fått Astra Zenecas vaccin och väntar fortfarande på sin andra dos för att få fullskyddseffekt mot covid-19.

Men sedan vaccinet pausats för personer under 65 diskuteras nu andra lösningar som kan bli aktuella beroende på vad Folkhälsomyndigheten beslutar om vaccinet. På onsdagen kom den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, med beskedet om sällsynta men allvarliga blodbiverkningar kopplade till vaccinet.

Tegnell: ”Tror inte man ska byta”

Under torsdagens pressträff berättade statsepidemiolog Anders Tegnell att myndigheten inväntar studier på om det går att byta vaccin mellan dos ett och två.

– Problemet kan möjligen vara att man inte får det skydd man behövde ha, och att man då kan behöva en tredje dos, sade han då till Vetenskapsradion.

Den andra varianten är alltså att byta vaccin helt och hållet och att personen får två nya doser, vilket kan bli aktuellt för de som tagit en första dos med Astra Zenecas vaccin.

– Jag tror inte spontant att man ska byta vaccin mellan dos ett eller två. Däremot kan man mycket väl tänka sig på sikt att ge en tredje, uppföljande dos av ett annat vaccin. Det kan till och med vara en fördel att göra det, säger Anders Tegnell till Vetenskapsradion.

Det var i mars som Folkhälsomyndigheten tog beslut om att vaccinet skulle pausas för personer under 65, på grund av sambandet mellan vaccinet och blodproppar. När beslutet togs stod Astra Zenecas för runt en fjärdedel av det vaccin som levererats till Sverige.

Enligt TT kommer den svenska linjen ligga fast åtminstone hela nästa vecka.

Foto: ORRE PONTUS/Aftonbladet / TT NYHETSBYRÅN

Frankrike: Byta vaccin inget problem

Men Frankrike ser inget problem med att byta vaccin mellan dos ett och två, tvärtom. Landets hälsomyndighet väntas på fredagen ge besked om att fransmän under 55 år som fått en första dos av Astra Zenecas vaccin nu ska få sin andra dos med ett mRNA-vaccin, som det från Pfizer eller Moderna.

– Det här ger bättre immunsvar än när man använder samma vaccin två gånger, säger Jean-Daniel Lelièvre, expert på myndigheten, till Franceinfo.

Beslutet väntas påverka runt 500 000 fransmän, framförallt vård- och omsorgspersonal.

Att använda två olika vaccin mot samma virus är inte exceptionellt, påpekar myndigheten.

– Det är en teknik som har använts i stor utsträckning vid andra vaccinationsstrategier. Vi vet att det fungerar väldigt bra, säger Jean-Daniel Lelièvre till Franceinfo.

Även Tyskland har aviserat en liknande linje. Där är åldersgränsen högre och personer under 60 år får inte längre Astravaccinet. För tyskar yngre än så rekommenderas också en andra dos av ett annat vaccin.

PODD Vaccinsamordnaren: ”Nu vänder det uppåt”

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Vaccin

ÄMNEN I ARTIKELN

Vaccin

Coronaviruset

Anders Tegnell

Pfizer

Frankrike

Folkhälsomyndigheten

Covid-19