”Önskar oss världens största påskägg med vaccin”

Uppdaterad 2021-04-08 | Publicerad 2021-03-24

Alf Jönsson, regiondirektör, under onsdagens presskonferens.

Nedskrivna vaccinleveranser och pauset av Astra Zenecas vaccin förskjuter vaccineringen av 70-plussare i Skåne.

– Jag är uppriktigt ledsen att många får vänta längre för att kunna göra sin bokning och få vaccinet, sa regiondirektör Alf Jönsson under en pressträff idag.

Han har en påskönskan å regionens vägnar: att få världens största påskägg med vaccin.

Under en pressträff med Region Skåne uttrycktes frustration över att det inte går att vaccinera fler i nuläget på grund av minskade leveranser och pausningen av Astra Zenecas vaccin.

– Även om vi vaccinerar med allt vaccin vi får in kommer det dröja ett tag tills vi alla är vaccinerade, sa regiondirektör Alf Jönsson.

Vaccinationsbrev gick under förra veckan ut till 76-84-åringar i regionen med information om hur man kan boka. Brevet skickades ut innan beskedet om att Astra Zenecas vaccin pausas tillfälligt. Nu tar det därför extra lång tid att få tid för vaccinering och många som hade fått vaccintid har fått skjuta upp sitt besök.

– Jag är uppriktigt ledsen att många får vänta längre för att kunna göra sin bokning och få vaccinet. Jag känner med alla som hade velat lätta lite på sin isolering. Vi måste härda ut lite till, sa Alf Jönsson.

– Vad vi önskar oss nu i Region Skåne är världens största påskägg med vaccin.

Personalvaccinering pausad

På grund av den lägre vaccintillgången har vaccinering av personal pausats i Skåne och nu prioriteras enbart äldre samt personer som genomgår dialysbehandling eller som genomgått organ- eller benmärgstransplantation.

Man har under veckan fått ändra dosintervallerna för Pfizers vaccin. Från att det tidigare varit rekommenderat att vänta fyra veckor mellan dos 1 och dos 2 ska man nu få vänta sex veckor. Denna nya dosintervall börjar gälla denna vecka, från i måndags, och påverkar inte de som redan innan denna vecka. De som redan fått inbokad tid för dos 2 av Pfizers vaccin ska alltså inte få sin tid flyttad.

Dessutom kan man inom några veckor få ut fler doser per ampull av Pfizers vaccin.

– Nu har vi hittat material som gör att vi kan få upp 7 doser, vi har testat det och beställt det och det kommer förhoppningsvis absolut senast i slutet av april, sa Maria Landgren under onsdagens pressträff.

Smittspridningen i Skåne är relativt stabil men man ser en ökning av antalet nya fall förra veckan, något som regionen kopplar till en större smittspårning där hushållskontakter till smittade testas även utan symtom.

Till påsk ska man tänka på att enbart umgås i sin redan etablerade bubbla, för att hindra ökad smittspridning.

– Vad gäller i påsk och efter påsk? Det beror på läget men vi bedömer att vi nu är i en situation där vi inte kan slappna av. Vi har fler fall förra veckan än föregående vecka, kan bero på att fler provtar sig men vi kan också stå inför att det ökar, sa Eva Melander, smittskyddsläkare, och belyste behovet av att fortsätta följa rekommendationer.

– Som ni vet, det viktigaste är att hålla avstånd i alla sociala situationer oavsett om man är inomhus eller utomhus, skapa inte nya kontakter utan umgås i din bubbla, det gäller fortsatt.

Man ska arbeta hemma om man kan för att minska belastningen på kollektivtrafiken och arbetsplatsen, och man ska fortsätta stanna hemma och testa sig vid symtom. Handhygien är jätteviktigt, fortsätter Eva Melander att belysa.

Går tillbaka till mer närundervisning efter påsk

Gymnasierna kommer att efter påsklovet (som infaller i Skåne nästa vecka) att återgå till mer närundervisning. Både högstadiet och gymnasiet ska då få ha 2/3 av eleverna närvarande i skolorna så länge det är möjligt att göra det smittsäkert, enligt regionen.

Samtidigt ser man en fortsatt smittspridning och Eva Melander, smittskyddsläkare, sa under pressträffen att det är för tidigt att slappna av. Man bedömer dock att det är viktigt för eleverna att få gå tillbaka till skolan.

– Det har varit planen hela tiden både för oss, för folkhälsomyndigheten och Skolverket.

– Det är viktigt för barn och ungdomar att vara i skolan så mycket som möjligt, så det första vi vill när läget blir bättre vilket det faktiskt är nu jämfört med sportlovet är att släppa på närundervisningen i skolorna. Det är högsta prioritet när det gäller att släppa på åtgärder.

Följ ämnen i artikeln