Kravet på Sabuni: Förtydliga ditt förtydligande

Publicerad 2021-03-24

Nyamko Sabunis söndagsmejl var tänkt som ett förtydligande av hennes föreslagna SD-linje.

Men flera i partiet förstår inte innebörden och känner förvirring.

– Texten är otydlig och föremål för diskussion, det är uppenbart, säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L).

På söndagskvällen skickade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ut ett mejl till partimedlemmarna med ett förtydligande om hennes nya SD-linje.

Mejlet skickades bara en vecka innan partiet ska rösta om frågan och flera som Aftonbladet varit i kontakt med tycker att det osar desperation.

– Hon har uppenbart underskattat motståndet mot detta, säger en L-källa.

Samtidigt som mejlet damp ner i inkorgen hos medlemmarna stod det klart att ännu ett förbund, Liberala kvinnor, tagit ställning mot Sabunis linje. I lördags röstade dock det stora Skånedistriktet för.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni

Förstår inte innebörden

Sabuni skriver i mejlet att hon inte vill ingå ett liknande samarbete som Januariavtalet med SD efter nästa val. ”Budgeten ska tas fram med de borgerliga partier som utgör regeringsunderlaget och den typen av budgetsamarbete som vi idag har inom januarisamarbetet är inte aktuellt med varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. Istället kommer vi med integritet behöva forma också den ekonomiska politiken efter de majoriteter som parlamentariskt råder.”

Aftonbladet har varit i kontakt med flera i partiet som anser att det är svårt att förstå vad Sabuni menar.

En av dem är EU-parlamentarikern Karin Karlsbro.

– Så länge den inte är kristallklar är jag inte nöjd, säger hon.

EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L)

Behövs fortfarande förtydligande

Vad är det du saknar i hennes text?

– Det behövs fortfarande förtydligade att Liberalerna inte ska förhandla budget med SD. Och så länge det uppstår olika tolkningar av innehållet så är vi inte i hamn.

Karlsbro tillägger att hon anser att det är bra att Sabuni tagit till sig av den omfattande kritiken som finns mot partistyrelsens förslag.

Andra i partiet som Aftonbladet har varit i kontakt frågar sig vem som har beslutat om det nya förtydligandet, och om det ens är något nytt ställningstagande i sak. Partistyrelsen har inte varit tillfrågad om innehållet, enligt uppgift till Aftonbladet.

Frågan avgörs på ett extrainkallat partiråd på söndag. En reservation mot partistyrelsens förslag har lämnats in av Stockholmsliberalen Jan Jönsson och riksdagsledamoten Christer Nylander.

Aftonbladet har sökt Nyamko Sabuni för en kommentar.