Mamman till försvunne Mattias, 17: ”Kunde inte bara sitta hemma”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Utan jacka eller skor på fötterna försvann Mattias, 17, från festen i lördags natt.

Nästan tre dygn senare har han fortfarande inte hittats.

– Man pendlar mellan stunder av förhoppning och förtvivlan, säger Mattias mamma Erika Borg.

Solen har gått ner sedan några timmar tillbaka. Men när Aftonbladet når Erika Borg, 50, har hon just gett sig ut för att söka efter sin son Mattias som varit försvunnen sedan natten till lördagen.

– Jag kunde bara inte sitta inne hemma och vänta. Så när en spårhundsgrupp hörde av sig följde jag med, berättar Erika Borg.

Skorna var kvar

På fredagskvällen var Mattias och hans tvillingbror på samma fest i Ljungby där familjen bor. 17-åriga Mattias ska ha försvunnit från festen vid 00.30.

– Min andra son trodde att Mattias gått hem. Men sedan såg han att hans skor, rock och nycklar var kvar. Så han rusade hem, men Mattias var ju inte där, berättar Erica Borg.

De gick tillsammans ut och letade under natten, men utan resultat. Då ringde Erica polisen.

Hundratals frivilliga i sökinsats

Under helgen har en stor sökinsats genomförts där polis, försvarsmakten och hundratals frivilliga sökt efter Mattias.

Tidigt på måndagsmorgonen meddelade polisen att den särskilda räddningsinsatsen har avslutats och försvinnandet har lämnats över till den lokala polisen.

Även organisationen Missing People har sökt efter Mattias. Men inga direkta spår eller fynd har hittats, berättar operative chefen Hans Nilsson.

– I dag är det drygt 80 personer som har anslutit och sökt i stort sett under hela dagen. Vi har avslutat med fotfolket nu men kommer ha ett antal timmar med sökhundar i kväll och tidigt i natt. Sedan fortsätter vi imorgon. Vi ger inte upp, säger han.

”Ger styrka och kraft”

På måndagen skrev Erika Borg ett uppmärksammat inlägg på Facebook där hon tackade alla dem som ställt upp och sökt efter hennes son.

”Det finns inte ord för att kunna uttrycka min enorma tacksamhet för det ni har gjort! Ni är hjältar, ni är änglar”, skriver hon i inlägget.

För Aftonbladet berättar hon att allmänhetens stöd har hjälpt henne att hålla hoppet uppe under de senaste kaotiska dygnen.

– Alla är så fantastiska och visar så mycket värme. Just att de är så många, det ger styrka och kraft. Jag är väldigt tacksam, säger hon.

”Har tänkt allt möjligt”

Sökandet sker både inne i Ljungby och i terrängen runt omkring. På måndagskvällen sökte polisen med undervattensdrönare, enligt SVT Småland.

Kan du beskriva hur de här dagarna har varit för dig?

– Jag har tänkt allt möjligt. När man sitter hemma kommer alla möjliga mardrömsscenarion fram. Det var därför jag ville komma ut, säger Erica.

– Min stora förhoppning är att han hittat en koja eller något hus, att han hamnat under tak, fortsätter hon.

Mamma Erika Borg tillsammans med sonen Mattias.
Foto: Privat.
Mamma Erika Borg tillsammans med sonen Mattias.
Foto: POLISEN
Försvunne Mattias, 17.
Publicerad:

LÄS VIDARE