Ensamhushållen om isoleringen: ”Helt ärligt, det suger”

Aftonbladet demoskop: Unga vuxna hårt drabbade av ensamhet

Publicerad 2020-12-19

Inga middagar med vänner, mingel med kollegor, och nu inte ens ett julfirande att hänga i granen.

Ensamheten har växt sedan pandemins start, och bland de värst drabbade är unga vuxna och de som bor i ensamhushåll.

– Folk som bor med partners säger att ”det är inte lätt för oss heller”. Men i den här andra vågen upplever jag att det är otroligt jobbigt att bo helt själv, säger Matilda Berggren, programledare för ”Singelrådet”.

Resor, stora middagar och att hänga runt på barer runt om i Stockholm har alltid varit en stor del av 28-åriga Malin Högbergs liv.

– Jag är en jättesocial person. Singel som jag är har jag ett stort socialt nätverk och umgås mycket med mina vänner, det är det som ger mig energi, säger hon.

Men när den andra vågen av coronapandemin kom fick hon stänga dörren om sig, i sin lägenhet i Högdalen där hon bor ensam. Arbetsplatsen där hon vanligtvis träffar jättemycket människor flyttades till köksbordet och festerna blev telefonsamtal med vänner.

– Helt ärligt, det suger. Mitt umgänge och mitt sociala liv är allt, och nu har allting ändrats.

Malin Högberg, 28, brukar ta en promenad med sin granne för att få hemmajobbet att bli lite mer stimulerande.

Ensamhushåll drabbade

Varannan ung person känner sig mer ensam nu än innan pandemin. Det visar en undersökning som Aftonbladet har gjort tillsammans med Demoskop.

Än jobbigare blir det om man också bor själv. Hela 54 procent av de tillfrågade som bor ensamma känner sig mer ensamma än innan pandemin, och här är gruppen unga väl representerade.

Matilda Berggren, som är programledare för podcasten ”Singelrådet”, skickade ut en fråga till sina följare på sociala medier hur de mår, och blev ledsen över de hundratals svar som rullade in.

– Det var verkligen inte en munter läsning, det är jättemånga som mår skit just nu. Vi har aldrig umgåtts så mycket med oss själva som nu, och det kan vara tufft om man inte är van vid det.

Matilda Berggren, programledare för ”Singelrådet”, ställde en fråga till sina följare på sociala medier, till de som bodde ensamma, om hur de mådde. Hon blev förvånad över hur många som faktiskt mådde dåligt.

”Påminner om depression”

Vanligtvis tycker hon om att vara själv, men det är den ofrivilliga ensamheten hon tycker är betungande.

– Folk som bor med sina partners säger att ”det är inte lätt för oss heller”. Men i den här andra vågen upplever jag att det är otroligt jobbigt att bo helt själv. Det är mörkt ute, det är kallt, och man får inte träffa någon.

När nya intryck plötsligt blir en bristvara tror hon också det kan det trigga depressiva känslor.

– Jag har haft perioder där jag har svårt att komma ut, eller att det känns som ett stort steg att bara gå till affären. Man blir väldigt loj av det här, och det i sig påminner lite om en depression.

– En vän sa dock till mig att ”vi sitter alla i samma båt”, och det tröstade mig. Så är det ju, trots allt, och vi kommer också alla komma ur det här.

Trivs bra i ensamhet

Det är inte alla som upplever att bristen på sociala intryck är ett problem. En fjärdedel alla alla tillfrågade ser ensamheten som oproblematisk, och en tiondel trivs till och med bra med den.

En dem är Dan Lohse, 36, som jobbar som biståndshandläggare.

– Det påverkar ju mig, såklart. Men jag trivs ganska bra med att vara ensam och samtidigt har jag en introvert sida som gör att det här inte är så jobbigt för mig.

Han menar att umgänget också blir väldigt annorlunda nu, när man ses på samma sätt.

– När man har mer lättsamma kontakter med många blir det kanske inte samma djup och intima kontakt, som man har nu. Dessutom har jag blivit bättre på att ha kontakt över sociala medier med de jag saknar, någonting jag inte alls haft en fallenhet för tidigare.

Dan Lohse, 36

Skaffade en hund

Malin Högberg, 28, menar också att avsaknaden av sällskap har sina fördelar.

– Innan pandemin blev jag alltid stressad när jag kollade i min kalender, och undrade hur jag skulle hinna med allting. Nu har allting rensats, och jag har lärt mig vara mer med mig själv.

Dessutom har hon fått en ny kompis. När andra coronavågen kom åkte hon hem till sina föräldrar för att låna mopsen Louie, som nu har blivit hennes kollega och promenadkompis.

– Han har gjort det så mycket enklare nu, så jag känner mig mindre ensam.

Siffror från undersökningen

  • 42% uppger att de känner sig mer/mycket mer ensamma nu, än innan pandemin.
    Åldersgruppen 16-30 år står ut, då det är  50% som uppger att de känner sig mer/mycket mer ensamma.
  • 66% av de som känner sig mer ensamma under pandemin tycker att det är ett problem/mycket stort problem.

    24% av de som känner sig mer ensamma tycker det är oproblematiskt, och 13% tycker om ensamheten.
  • Av de som bor själv (alla åldrar) är det 55% som uppger att de känner sig mer/mycket mer ensamma nu. 74% av dem tycker ensamheten är ett stort/mycket stort problem.