Jennie Olsson, 42, döms för mord på personlig assistent

Uppdaterad 2021-03-06 | Publicerad 2021-03-05

Jennie Olsson, 42, döms till 18 års fängelse.

Tingsrätten bedömer att hon mördat en kollega medan denne vårdade en person som behöver bevakning dygnet runt.

Därefter stal hon pengar från brukaren, enligt tingsrätten.

Jennie Olsson, 42.

Mordet ägde rum tidigt på morgonen den 4 september 2020.

En 32-årig manlig personlig assistent knivmördades när han jobbade natt hemma hos en brukare i Trollhättan.

Därefter stals brukarens plånbok och telefon, genom vilka Jennie Olsson, 42, kunde ta ut 15 000 kronor från en bankomat i Ljungskile, enligt åtalet.

Vänersborgs tingrätt dömer Jennie Olsson till 18 års fängelse för mord, framkallande av fara för annan, grov stöld och två fall av bedrägeri.

Rätten anser det styrkt att Jennie Olsson med en kniv, eller knivliknande föremål, mördat 32-åringen med minst åtta stick eller hugg, och lämnat honom i lägenheten att förblöda.

Jennie Olsson fångades på bild efter mordet när hon tar ut pengar från en bankomat i Ljungskile. Enligt henne själv var det två män som tvingade henne att göra detta.

Hade stora spelskulder

Jennie Olsson greps kort efter mordet och har suttit häktad sedan dess. Hon jobbade också som personlig assistent och var kollega med den mördade mannen.

Ett motiv som angetts är att Jennie Olsson haft skulder kopplat till spelande. Polisens finansiella utredare har konstaterat att 42-åringen spelat bort stora summor och ansökt om, men nekats, skuldsanering hos Kronofogden.

Jennie Olsson har nekat till brott. Enligt hennes berättelse är det två män som utfört mordet, och tvingat henne att ta ut pengar med brukarens kort på en bankomat i Ljungskile.

Jennie Olsson har tidigare varit lokalpolitiker för Socialdemokraterna i en grannkommun.

 

Dagen efter mordet fångades Jennie Olsson på bild när hon köpte ”drive thru”-mat från McDonalds. Hon handlade även på Ikea samma dag.

Spelade kort innan han mördades

Den mördade 32-åringen beskrivs i förundersökningen som en mycket uppskattad kollega.

Kollegan som jobbat innan mannen tog över för natten berättar att de satt och pratade om att skaffa hund, och spelade kortspelet ”Chicago” innan de skildes åt.

”Han var en sån som brydde sig om allt och alla. Skickade meddelande om det var något, till exempel ”krya på dig” om man var sjuk. Han var alltid först att svara på meddelanden i gruppen”, säger kollegan.

 

Utsatte brukaren för livsfara

32-åringen ska också ha varit uppskattad av brukaren han tog hand om under mordnatten, och brukarens anhöriga.

Under tiden som förflöt efter att 32-åringen mördades tills dess att mordet upptäcktes befann sig brukaren i livsfara, uppger en anhörig i förhör.

”Om respiratorslangen hoppar ur så dör xx på 10 minuter. Det är respiratorn som är livsuppehållande och man måste hålla koll på den hela tiden”.

Jennie Olsson ska betala totalt 293 613 i skadestånd till anhöriga.

Följ ämnen i artikeln