Våldtäktsanklagad minister träder fram

Martin Yngve/TT

Publicerad 2021-03-03

Den politiska stormen runt en våldtäktsanklagad minister i Australien tog en ny vändning på onsdagen när den tidigare inte namngivne mannen till slut trädde fram.

– Allt jag kan säga och allt jag någonsin kan säga är att ingenting i anklagelserna har hänt, säger justitieminister Christian Porter.

På en presskonferens i Perth höll justitieministern en längre utläggning där han fullt ut bedyrade sin oskuld, att han hört rykten viskas de senaste månaderna men att han inte hört några anklagelser sedan året då våldtäkten ska ha ägt rum, 1988.

– Mina vänner har frågat om jag mår bra, och jag kan helt ärligt inte säga att jag gör det. Jag skäms inte över att säga att jag kommer söka professionell hjälp och ta några veckors time out, säger han.

Våldtäkten ska ha ägt rum i New South Wales 1988, när de båda var tonåringar. Anklagelserna lyftes fram i ett detaljerat brev som har skickats till bland andra premiärminister Scott Morrison – skrivet av vänner till kvinnan som tog sitt liv förra året.

"Kommer inte försvinna"

Polisen i New South Wales uppger att kvinnan inte gjorde någon formell anmälan och att utredningen lagts ner i brist på bevis. Morrison säger å sin sida att det hela är en polisiär uppgift och därmed väntar med största sannolikhet inga formella anklagelser mot Porter – som på onsdagen var mycket tydlig med att han inte frivilligt tänker avgå.

– Det är uppenbart att premiärministern vill att det här bara ska försvinna, men det kommer det inte göra, säger oppositionspartiet Labors ledare Anthony Albanese och gör klart att han vill se en oberoende utredning i frågan.

Fallet är inte det första inom det styrande Liberala partiet. Redan i november i fjol sände tv-bolaget ABC ett program där flera ministrar anklagades för att ha gått över sexuella gränser. Porter var då en av de anklagade.

"Rykten från en journalist"

Men det var knappt en krusning i jämförelse med det vittnesmål som kom för två veckor sedan, när en tidigare partimedarbetare berättade i tv om att hon i mars 2019 våldtagits inne i parlamentsbyggnaden. Den utsatta kvinnan, Brittany Higgins, sade bland annat att hon kände sig pressad att inte anmäla händelsen.

Ytterligare tre kvinnor har sedan dess anklagat samma man – som senare fick sparken för en annan företeelse – för sexuella övergrepp och fallet har fortsatt skapa rubriker. Det väckte därför viss uppståndelse när Morrison två veckor senare försökte vifta bort anklagelserna mot Porter som "rykten från en journalist".

– Och jag brukar inte bry mig om rykten, sade han på en presskonferens förra veckan, vilket i Australien genast ställdes mot vad Morrison sade bara två veckor tidigare:

– Jag har pratat med (min fru) Jenny om det här och hon sade till mig: "Du måste först och främst se på det här som pappa. Vad vill du skulle hända om det handlade om våra döttrar".

Tystnadskultur

Det uttalandet kom upp igen när Porter nu trätt fram.

– Man borde inte behöva ha barn för att ha ett samvete... Och att man har barn garanterar inte att man har ett samvete, säger 25-åriga Grace Tame, som i januari utsågs till årets australier, om Porter och Morrison och det som beskrivs som en pojkarnas klubb i huvudstaden Canberra.

Tame, själv ett offer för upprepade våldtäkter av en lärare när hon var tonåring, arbetar för att få bort tystnaden runt våldtäkter, inte minst de mot minderåriga, och sade efter ett tv-sänt tal på onsdagen att hon inte var förvånad över de senaste veckornas händelser.

– Det är så kulturen är. Tystnadskulturen är inte unik för parlamentet, den finns överallt, och det är det som driver mig, att få slut på det, så att förövarna inte längre kan styra samtalet, säger hon och lägger till att hon trots allt är hoppfull om framtiden.

ANNONS