Kunglig björn stulen från kulturhuset i Rättvik

Uppdaterad 2021-05-17 | Publicerad 2021-05-13

I 35 år har den kungliga björnen välkomnat besökarna till kulturhuset i Rättvik.

Nu är den stulen.

– Tjuvarna hade tagit sig in genom ett fönster, säger kulturchefen Lena Krånglin.

Björnen, en drygt två meter lång hona, sköts av Oscar II norr om Falun år 1888. Den ägs av Naturhistoriska riksmuséet och var utlånad till Rättviks kommun.

− Den har stått i entréhallen. Många tycker om att komma och titta på den och ta selfies med den, både barnfamiljer och turister, säger Lena Krånglin.

Björnen försvann natten mot i fredags. En bibliotekarie var först på plats och upptäckte att den var borta.

– Första tanken var inte att den var stulen utan att någon hade flyttat den eller lånat ut den. Jag satte mig och ringde runt, men ingen hade lånat ut den, säger Lena Krånglin.

Tjuvarna tog sig in genom ett fönster i kulturhusets naturmuseum. Klockan 02.15 utlöstes larmet i huvudentrén när tjuvarna försvann med björnen.

– Det låter något fruktansvärt. Jag har råkat dra igång det oavsiktligt. Är man inte stressad redan så blir man det. Jag tänker att de måste ha fått eld i baken.

Kulturhuset har inga övervakningskameror. Stölden utreds nu av polisen.

– Det jag har hört är att de tar det på allvar. De har varit ute och knackat dörr i Rättvik. Sedan var TV 3:s ”Efterlyst” där och filmade häromdagen.

Den uppstoppade björnen väger någonstans mellan 50 och 70 kilo.

– Jag föreställer mig att det måste ha varit mer än en tjuv, den är både tung och otymplig. De måste ha vetat vad de var ute efter och ställt upp en van eller liknande utanför.

Lena Krånglin, kulturchef, kan inte påminna sig om någon lokal kändis som tagit en selfie med björnen, inte ens någon Leksands-spelare. ”Jag är inte härifrån, jag håller på Modo”, säger hon.

Björnen uppskattas vara värd 150 000 kronor. Förra året lånades den ut till skräckfilmen Red dot som finns på Netflix.

– Det är thrilleraktig historia där det är någon med lasersikte som är ute och jagar ett par i vildmarken i Dalarna. De lånade björnen för att den skulle stå i en hotellfoajé där de bodde, säger Lena Krånglin.

Fotnot: Vet du något om stölden? Kontakta polisen på telefon 114 14.

Följ ämnen i artikeln