Massiva protester efter Prudes död: ”Vill skipa rättvisa för min bror”

Publicerad 2020-09-08

ROCHESTER. Staden Rochester är den senaste i raden att skakas av protester efter ett brutalt polisingripande mot en svart man.

President Donald Trump har pekat ut staden, i delstaten New York, som en av de med ”svagt demokratiskt styre” efter våldsamheterna – vilket fått borgmästaren att gå till motattack.

Aftonbladet följde med under nattens demonstrationer.

Naken på den blöta asfalten, i handfängsel, med huvudet täckt av en vit spotthuva. Poliser som pressar hans ansikte mot marken. Videon på polisingripandet mot den 41-årige fembarnspappan Daniel Prude, fortsätter att röra upp starka känslor i Rochester, New York.

– Jag kände så många saker när jag såg den filmen. Ilska, sorg, mitt hjärta krossades. Den slog verkligen an en sträng, eftersom det handlade om vår hemstad den här gången, säger Mikayla Strong, 25, som är uppvuxen i Rochester, en stad med drygt 200 000 invånare i delstaten New York.

Hon står längst fram i demonstrationen under natten mot tisdagen, med en snusnäsduk för munnen och immiga skyddsglasögon i pannan.

”Trump bidrar till att eskalera våldet. Han är en del av fucking problemet”, säger Mikayla Strong, 25.

För sjätte dagen i rad marscherar demonstrationståget genom staden, för att slutligen samlas utanför polishuset. Mikayla var med för första gången i lördags, när polisen besköt dem med tårgas och pepparspray.

– Då kändes det läskigt och farligt. Det var som en krigszon, säger hon.

”Vill skipa rättvisa”

Fallet med Daniel Prude har fått massiva protester att blossa upp här, precis som i bland annat Minneapolis och Kenosha, efter fallen med George Floyd och Jacob Blake.

Händelsen i Rochester inträffade redan den 23 mars i år, men uppmärksammades först i förra veckan sedan en video från en av polisens kroppskameror blev offentlig.

Filmen visar hur polisen anländer till ett nedsläckt villaområde, vid tretiden på morgonen, och då hittar Daniel Prude, naken på gatan.

Hans bror hade ringt larmsamtalet, eftersom Daniel Prude mått psykiskt dåligt och betett sig irrationellt.

På videon ses hur poliserna siktar på Daniel Prude med elpistoler, och beordrar honom att lägga sig på mage. De sätter handfängsel och spotthuva på Prude, och trycker hans huvud mot marken, tills han slutar röra sig.

Bild från polisens kroppskamera.

Senare på sjukhuset konstaterades Daniel Prude hjärndöd. En vecka senare dödförklarades 41-åringen. Enligt obduktionsrapporten var dödsorsaken komplikationer av kvävning, i samband med ett fysiskt ingripande.

– Allt jag vill är att skipa rättvisa för min bror. De ville inte att detta skulle komma ut, att ni skulle se bilderna på honom. De gjorde så gott de kunde för att sopa detta under mattan, säger Joe Prude, Daniels bror, i samband med nattens protester framför polishuset.

Kräver borgmästarens avgång

Det tog mer än fem månader innan fallet blev känt för allmänheten. Detta sedan Prudes familj fått tag på filmen och valde att offentliggöra den.

Först när videon uppmärksammades togs de sju poliser som var inblandade i händelsen ur tjänst.

Det är inte gott nog, menar Rochester-demonstranterna, som nu kräver att poliserna får sparken och grips. De vill även att stadens borgmästare och polischef avgår omedelbart, eftersom att man anser att de försökt dölja händelsen.

Men den demokratiska borgmästaren Lovely Warren säger att hon kommer att sitta kvar och i stället försöka reformera polismyndigheten. Under en presskonferens meddelade hon att staden ska satsa mer på arbetet med psykisk ohälsa och att pengar ska omfördelas från polisens budget.

”Del av fucking problemet”

Protesterna i Rochester har även fått president Trumps uppmärksamhet. Han inledde veckan med att twittra:

”Rochester, NY, Brooklyn, NY, Portland. Alla hade dåliga nätter, alla är svagt styrda av radikala vänsterdemokrater till guvernörer och borgmästare! Fattar ni?”

Stadens borgmästare Lovely Warren svarade på Trumps utspel genom att be invånarna ignorera honom.

– Det är tydligt att hans enda önskan är att locka folk att agera med hat och uppmana till våld, vilket han tror kommer vara politiskt fördelaktigt för honom, säger hon i ett uttalande.

– Vi ska inte ge honom det han vill. Vi ska fortsätta agera med anständighet och göra det arbete som krävs för att fortsätta förbättra Rochester och hela vårt samhälle.

Det är sjätte dagen i rad som demonstrationståget marscherar genom staden.

Demonstranten Mikayla Strong säger att hon tror att borgmästaren verkligen skulle kunna reformera polisen – och hon är inget fan av Donald Trump.

– Han bidrar till att eskalera våldet. Han är en del av fucking problemet, säger hon.

Spänt läge

Strax före 22.30 kastar en demonstrant en flaska mot polishuset i Rochester, vilket gör att fler poliser dyker upp i kravallutrustning.

Läget blir snabbt spänt. Längst fram samlas demonstranter med hemmagjorda sköldar och bildar en mur av paraplyer, plywood och pulkor.

Demonstranter bildar en mur av paraplyer, plywood och pulkor.

– Det här är en olaglig sammankomst. Skingra er omedelbart. Att inte göra det kan leda till att ni grips, ropar polisen upprepade gånger i högtalarna.

Men hundratals demonstranter står kvar. Och ropen skallar ännu högre: ”Säg hans namn – Daniel Prude!”.

Mikayla Strong är en av dem som stannar i strålkastarljusen.