Provtagningsstation för covid-19 öppnar i Gottsunda

Publicerad 2020-10-13

Rekordmånga testar sig för covid-19 i Uppsala just nu och antalet bekräftade fall ökar.

Men i den södra delen av staden tar sig inte tillräckligt många till provtagningsstationerna.

Det anser Uppsalas smittskyddsenhet som öppnar en ny station i Gottsunda – i hopp om att bryta trenden.

Antal corona-prov per dag fördelat på positivt och negativt utfall.

För att vuxna och barn inte ska behöva åka hela vägen från Gottsunda till provtagningsstationen i Bålsta, Kungsgärdets vårdcentral i Uppsala, Husläkarcentrum i Enköping eller Östhammars och Tierps vårdcentrum kommer en barack med provtagningspersonal stå utanför Gottsunda vårdcentral på Valthornsvägen från och med i dag, tisdag.

– Vi har sett att det är en lägre andel av de som bor i Gottsunda som kommer till provtagning jämfört med i andra delar av länet. Nu hoppas vi att fler i området ska testa sig när de har symtom. Det är avgörande om vi ska kunna smittspåra och få stopp på smittspridningen, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa, i ett pressmeddelande.

Läggs in på sjukhus oftare

Runt 300 personer i veckan kommer kunna testa sig vid den nya stationen till att börja med. Men enligt Settergren letar regionen fler lokaler, så att den kan utöka provtagningen ytterligare.

Boende i socioekonomiskt utsatta områden, som Gottsunda, testar sig inte bara mindre än boende i mer välbärgade områden. Enligt studier från Uppsala läggs de också oftare in på sjukhus med svåra coronasymtom, vilket kan ha flera förklaringar enligt Settergren. Det kan bero på att de bor trängre, att de inte kan jobba hemifrån, att de är mer sårbara eller inte kan ta till sig informationen om corona och provta sig, har han tidigare berättat för Aftonbladet.

”Om det inte finns några lediga tider kan man gå in och titta igen lite senare. Det ändrar sig snabbt”, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.