Örjan, 56, tvingas ta ner solcellerna på taket

Uppdaterad 2020-09-25 | Publicerad 2020-09-14

Man behöver oftast inte bygglov för att sätta upp solceller.

Men i en del områden krävs det.

Örjan Simonson bor i ett av dem – men det visste inte kommuntjänstemannen han kontaktade 2015.

Nu tvingas han ta bort solcellerna och betala skadestånd.

Följ ämnen
Den 12 augusti plockades solcellerna ner från Örjans bostad i Kungsgärdet i Uppsala.

Det var på grund av klimatkrisen som Örjan Simonson, 56, och hans sambo bestämde sig för att investera 180 000 kronor i solceller för fem år sedan.

Tre år senare anmälde någon dem för otillåten montering. Nu, efter flera turer med såväl kommunen som mark- och miljödomstolen, måste paret betala drygt 1 600 kronor i straffavgift och plocka ned solcellerna på halva taket, vilket Upsala Nya Tidning skrivit om.

Blev anmäld av granne

Fastighetsägaren ställer sig kritisk till beslutet.

– För det första tycker vi att det är dålig klimatpolitik eftersom det förhindrar och fördröjer uppsättandet av solpaneler. För det andra så tog vi kontakt och fick besked från plan- och byggnadsnämnden i Uppsala att det här går bra att sätta upp och att vi inte behöver göra några ytterligare åtgärder, säger Örjan Simonson.

Han reagerade inte särskilt starkt när han fick veta att en person anmält honom.

– Först kände jag mig rätt trygg. Vi hade ju den här e-korrespondensen. Så jag tänkte att det här missförståndet borde vi kunna klara upp ganska snart. Men sedan efter hand insåg vi att det här inte alls går så bra. Vi blev förvånade över att beskedet vi fått inte gällde.

”Vi har kunnat producera mycket energi med hjälp av solpanelerna. Nästan motsvarande en årsförbrukning”, säger Örjan Simonson.

Örjan Simonson överväger nu att stämma kommunen.

– Vi kan ha anledning att föra ett skadeståndsmål. Men vi har drivit det här i två år nu, så jag kan känna mig lite trött.

Han tvekar även på grund av den ekonomiska risken, som han inte behövde ta när han drev ärendet som ett förvaltningsmål i stället för civilmål.

– Vi har inte riktigt samma möjlighet och resurser som en kommun. Det ska vara väldigt mycket pengar i potten för att jag ska se att det är värt att ta den risken.

”Solceller gör skillnad”

Han rekommenderar fastighetsägare att alltid söka bygglov, oavsett vilken information man får.

– Man kan inte lita på de besked som man får och ansvaret faller på fastighetsägaren. Det är det vi har fått lära oss. Vi har tagit kontakt, hört oss för och hamnar ändå i en situation där vi anses skyldiga för att ha brutit mot föreskrifter.

Örjan Simonson vill däremot inte att hans erfarenheter ska avskräcka andra från att satsa på tekniken som trots allt även givit honom glädje under flera års tid.

– När det kommer nyheter som att Trump tagit USA ur Parisavtalet, att Brasiliens och Australiens skogar brinner eller att permafrosten tinar, då har jag gått ned till källaren och läst av mätaren, och tänkt att här utgör vi trots allt en motkraft. Jag kan fortfarande se att mätaren rör sig, även om den i dag tickar långsammare. Det har varit värt mycket. Och om många väljer solceller så gör det skillnad på allvar.