Håll ut – sommarvärmen kommer tillbaka

Här blir det sol och upp mot 25 grader

Publicerad 2020-09-12

Se till att stå ut med blåsten i helgen.

Belöningen kommer nästa vecka: Sol och uppemot 25 grader varmt.

– Östersjölandskapen och östra Småland ser ut att komma upp i de högsta temperaturerna, även Halland och nordvästra delarna av Skåne och Blekinge, säger meteorolog Mikael Sjöstrand på Klart.

Varannandagsvädret med regn och blåst ena dagen och klarblå himmel med sol nästa dag tär på tålamodet. Jacka på eller av?

Men i nästa vecka får vi njuta. Åtminstone om vi är i rätt landsända. För tack vare varmluft från Spanien och Frankrike blir det varmare i ett slag.

– Det är ett högtryck som etablerar sig på kontinenten. En portion av den här värmen från Frankrike och Spanien når upp över södra halvan av Sverige i mitten av nästa vecka. På sina håll kanske det kan nå upp till 23, 24, 25 grader någon enstaka dag, säger Mikael Sjöstrand.

I nästa vecka väntar varmare temperaturer med sol och uppemot 25 grader i södra Sverige.

Någon comeback för sommarvärmen handlar det inte om.

– Värmen är kortvarig. Det blir varmt tisdag och onsdag, framför allt i söder.

De som bor norröver, vad får de för väder?

– De får väder som är ganska likt det som varit den här veckan. Det är någon enstaka dag med sol, men ganska blåsigt och temperaturer på 10-15 grader. Och nästa dag rör sig lågtrycken in och då kan det vara ihållande regn, en del snö i Lapplandsfjällen och temperaturer omkring tio grader vid Norrlandskusten och lägre. När det går mot fjällen så blir det nollgradigt.

I slutet av nästa vecka sjunker temperaturen dramatiskt även i södra Sverige.

– Från och med torsdag nästa vecka kommer den varma luften att börja röra sig österut och istället får vi ett högtryck som rör sig in från nordväst med nordliga vindar över stora delar av landet. Nu när vi börjar gå mot höst finns det ganska kall luft i norr och när den tar över blir det betydligt svalare mot slutet av nästa vecka. Allmänt kanske 10-15 grader eller något högre i de sydvästra delarna av landet, men ganska soligt.

Är det här sommarens sista suck?

– Det blir svalare, framför allt i söder. Det skulle kunna vara så att det kommer någon värme tillbaka, det är inte omöjligt som väderläget ser ut nu. Men det skulle också kunna slå om till att bli mer höstlika temperaturer igen, säger Mikael Sjöstrand.


15 miljoner i jackpott - missa inte expertens analys av
Stryktipset

Följ ämnen i artikeln