Buket, 10, ska utvisas: ”Vet inte vad vi ska göra”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Bukets fall tas inte upp av högsta instans.

Därmed kan den 10-åriga flickan nu utvisas till Turkiet – ensam, utan föräldrar eller nära släkt som kan ta hand om henne.

– Vi är chockade, men vi ska fortsätta att kämpa, säger Irfan Kök, hennes familjehemspappa.

Det var i juni som Aftonbladet berättade om Buket som efter avslag på sin asylansökan – efter att ha bott större delen av sitt liv i Sverige – kan utvisas till Turkiet. Då hennes pappa gått under jorden skulle hon utvisas ensam, utan föräldrar eller nära släkt som tar emot henne i Turkiet.

Familjen ansökte om verkställighetshinder, men fick avslag. Migrationsdomstolen avslog deras överklagan i juni och i veckan fick Buket beskedet från Migrationsöverdomstolen: de tar inte heller upp hennes fall till prövning.

– Det känns hemskt. Vi hade lite hopp, men nu vet vi inte vad vi ska göra, säger Irfan Kök, som fick ge det tunga beskedet till Buket i tisdags.

Bukets ombud Mohammed Ouchen kallar beslutet tragiskt.

– Vi är missnöjda med det. Det är jättetragiskt att de inte tog upp det till prövning för att titta närmare på vilka grunder hon hade kunnat beviljas ett uppehållstillstånd, säger han.

Buket har bott hos familjen Kök i sex år. ”Hon är som en dotter för oss”, säger familjehemspappan Irfan.
Foto: ANDREAS BARDELL
Buket har bott hos familjen Kök i sex år. ”Hon är som en dotter för oss”, säger familjehemspappan Irfan.
Foto: ANDREAS BARDELL
Familjen hoppades att Migrationsöverdomstolen skulle göra en annan bedömning än Migrationsverket. Men i veckan kom beskedet att de inte tar upp hennes fall.

Små chanser till ny prövning

Beslutet innebär att fallet nu har avgjorts i högsta instans. Men Mohammed Ouchen har inte gett upp än.

– Möjligheterna att få till en ny prövning är inte jättestora. Men förhoppningen är att det ska gå. Jag måste ha den tanken i huvudet, säger han.

Foto: ANDREAS BARDELL
I framtiden vill Buket bli läkare. ”För då får man hjälpa människor.”

Till exempel går det att göra en ny ansökan om verkställighetshinder.

– Finns det någon väg att gå så är det värt att gå den vägen så att jag kan känna att jag har gjort allt jag har kunnat för henne.

Reaktionerna på Bukets fall har varit starka. 70 000 personer har hittills skrivit under en namninsamling mot beslutet att hon ska utvisas.

Samtidigt har ett arbete har inletts för att Buket ska kunna återvända till Turkiet. Den turkiska ambassaden har redan tagit kontakt med familjen.

Foto: ANDREAS BARDELL
Familjen berättar att Buket pratat med sin pappa en gång sedan han försvann, nu vet ingen var han är.

”Politiker har varit tysta”

Under torsdagen var Buket och Irfan i riksdagen och träffade Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets talesperson i migrationsfrågor.

– Vi har lovat Buket att fortsätta kämpa för henne, säger Irfan.

Han hoppas att fallet nu ska lyftas till en politisk nivå och att det kanske på något sätt – även om han själv inte vet hur – kan hjälpa Buket att få stanna med familjen.

– Politikerna har varit helt tysta om det här fallet, jag vill att de börjar prata nu.

Migrationsverket svarar i en skriftlig kommentar till Aftonbladet att man har förståelse för att fallet väcker känslor.

I nuläget har myndigheten ingen tidsplan för när Bukets utvisning kan genomföras.

”Vi förstår att hon är i en befinner sig i en svår och oviss situation och att det här engagerar många, men återigen, om barn ska lämna landet så gör man det i första hand med sina föräldrar. Är detta inte möjligt kommer vi att utreda om det finns familj eller någon annan typ av ordnat mottagande i hemlandet. Går inte detta att säkerställa så genomförs inte resan”, säger Annette Bäcklund i en skriftlig kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE