USA:s löfte på Natomöte: Försvara ”varje tum”

Publicerad 2022-10-13

Natos inplanerade kärnvapenövning kommer att genomföras nästa vecka – trots det spända omvärldsläget.

Samtidigt vidhåller USA att man kommer att bistå med hjälp vid eventuella angrepp.

– Vi är fast beslutna om att försvara varje tum av Natos territorium, säger försvarsministern Lloyd Austin.

Följ ämnen
Nato

Rysslands krig i Ukraina är det stora fokuset när Natoländernas försvarsministrar träffas i Bryssel.

För första gången får både Sverige och Finland lov att delta – detta då länderna deltar med så kallad invitee-status, som blivande medlemmar.

Dock fick varken Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) eller hans finländske kollega Antti Kaikkonen delta i torsdagens första möte med Natos planeringsgrupp för kärnvapen, NPG, då denna grupp är fortsatt stängd för alla som inte ännu är fullvärdiga medlemmar i militäralliansen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) under Natomötet.

Nuclear Planning Group inrättades 1966 för att möjliggöra bättre kommunikation, kärnteknisk samråd och engagemang bland de allierade Nato-länderna för att hantera frågor som rör kärnkraftspolitiska frågor.

Håller fast vid kärnvapenövning

Under dagens NPG-möte kommer försvarsministrarna diskutera den rådande situationen där Rysslands president Vladimir Putin bland annat insisterat på att han kommer använda alla nödvändiga medel för att försvara rysk territorium. Något som fått omvärldsledare att reagera.

PLUS: Så kan USA svara – om Putin avfyrar kärnvapen

Natos generalsekreterare i samspråk med USA:s försvarsminister Lloyd Austin

Däribland Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Ryssland vet att ett kärnvapenkrig inte kan vinnas – och aldrig bör utövas. Vi har också tydligt förklarat för Ryssland att det kommer att få allvarliga konsekvenser om de använder kärnvapen på något sätt, säger han under en presskonferens inför Natomötet.

Han vidhöll även att planen om att genomföra den sedan länge inplanerade kärnvapenövning nästa vecka står fast – trots det spända omvärldsläget.

– Det här är en rutinövning som sker varje år. Nu är rätt tillfälle att stå fast och säga att Nato finns på plats för att försvara alla sina medlemmar.

Den så kallade ”Steadfast Noon”-övningen hålls varje år och pågår i cirka en vecka. Övningen involverar stridsflygplan som kan bära kärnstridsspetsar. Dock används inga riktiga sådana under övningen.

Kommer försvara varje tum

Totalt kommer 14 Nato-länder att delta i övningen.

USA, Frankrike och Storbritannien tillhör de Nato-länder som i dagsläget har egna kärnvapen. Frankrike deltar dock inte i den gemensamma kärnvapenplaneringen då de vidhåller sitt kärntekniska oberoende.

Ryssland planerar också att hålla en kärnvapen övning inom kort, vilket togs upp under Natomötet.

Det redan osäkra läget förstärks ytterligare av att Ryssland själva planerar att hålla en egen kärnvapenövning inom kort. Om möjligt samtidigt som Nato. Något som riskerar att komplicera säkerhetsläget ytterligare.

Inför torsdagens möte lovade dock USA återigen att bistå med hjälp.

– Vi är fast beslutna om att försvara varje tum av Natos territorium, om och när det kommer till det, sa försvarsministern Lloyd Austin inför mötet.

Under torsdagen kom även beskedet att totalt 14 Natoländer samt Finland kommer att ta fram ett gemensamt luftförsvar. Initiativet leds av Tyskland och syftet är att länderna tillsammans ska utveckla ett luftförsvarssystem med bland annat missiler – något som kommer att stärka Natos integrerade luft- och missilförsvar.

Sverige deltar inte i initiativet.

”Vi ska försvara varje tum”, sa USA:s försvarsminister Lloyd Austin.