Jomshof blir ordförande i justitieutskottet: ”En milstolpe”

Sverigedemokraterna får ordförandeposterna i fyra centrala utskott i riksdagen.

Ordförandeposterna går till Richard Jomshof, Aron Emilsson, Tobias Andersson och Magnus Persson.

– Jag har varit lite högljudd och pådrivande i opposition, men nu kan jag gå in i en ny roll, säger näringsutskottets nya ordförande Tobias Andersson till Aftonbladet.

Sverigedemokraternas Richard Jomshof blir ordförande i justitieutskottet, står det i ett pressmeddelande från partiet.

– Det här är ju viktigt för oss. Det är en milstolpe i partiets historia, säger Richard Jomshof till Ekot.

Samtidigt får partikollega Aron Emilsson den tunga posten som ordförande i utrikesutskottet. Han kommer att dela ansvaret för utskottet tillsammans med den avgående justitieministern Morgan Johansson (S).

”Hamnat i skottgluggen”

På frågan om hur det kommer att gå att samarbeta med Johansson svarar Emilsson följande:

– Min utgångspunkt och min stora förhoppning är ju att det ska fungera bra och väl. Det är min ambition och behöver också vara ingången från Morgan Johanssons sida att lägga undan tidigare valkampanj-relaterade utfall där utrikespolitiken hamnat i skottgluggen och försöka verka för ett gemensamt ansvar för utrikesutskottet, säger Aron Emilsson till Svenska Dagbladet.

Richard Jomshof blir ordförande i justitieutskottet.
Richard Jomshof blir ordförande i justitieutskottet.
Aron Emilsson blir ordförande i utrikesutskottet.
Aron Emilsson blir ordförande i utrikesutskottet.

SD-toppen Tobias Andersson lämnar justitieutskottet och tar över ordförandeposten i riksdagens näringsutskott.

– Min roll var att vara lite högljudd och pådrivande i opposition, men nu är det en nytt parlamentariskt läge. Jag tror att jag kan gå in i en ny roll här, och jag kan vara ärlig och säga att jag önskade närings- eller justitieutskottet när jag talade om var jag ville vara. Jag är hedrad över utmaningen, säger han till Aftonbladet.

Hur ser du på uppgiften?

– Jag trivdes väl under mina tre år i näringsutskottet, inte minst mot bakgrund av att jag är utbildad ekonom. Jag klev sedan över till justitieutskottet för att säkerställa att Sverigedemokraterna vann den frågan i valet och det gjorde vi med råge. Det passar bra att kliva fram nu när det är en ny mandatfördelning och nya parlamentariska förutsättningar.

Varför är näringsutskottet viktigt för SD?

– Dels för att utskottet äger energifrågan. Vi har centrala utmaningar när det gäller konkurrenskraftig elförsörjning och kostnader för privatpersoner för att värma bostäder. Vi har fått stort gehör för vår politik och samverkade med partier vi nu sitter i regeringsförhandlingar med. Det är en central fråga för oss.

– Sedan för egen del har jag uppmärksammat hur mycket rättsfrågor och näringsfrågor tangerar varandra. Det är många som överväger att lägga ner sin näringsverksamhet på grund av kriminaliteten de utsatts för. Där ser jag att min bakgrund kommer väl till pass.

Tobias Andersson blir ordförande i näringsutskottet.
Tobias Andersson blir ordförande i näringsutskottet.

Svaret efter kritiken: ”Halmgubbar”

Sverigedemokraternas framgångar i utskottsförhandlingarna, där man plockat ordförandeposterna i både utrikes- och justitieutskotten, har mött hård kritik från vänsterblocket som anser att de inte är seriösa nog för att ta sig an uppgiften.

Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf gick till hård attack. Då beskrev hon det bland annat som olyckligt.

Nu kommenterar Lööf beskedet om att Richard Jomshof tilldelas ordförandeposten i justitieutskottet.

”Jag vet att mina tidigare allianskollegor i många år velat normalisera SD, men att Jomshof får denna post är oerhört utifrån ett borgerligt perspektiv, där rättsstatliga principer brukat vara vägledande”, skriver hon på Twitter.

Även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi protesterade:

”Så ett högerextremt parti som inte kunnat välja mellan Putin och Biden ska leda utrikesutskottet och försvarsutskottet. Finns ju inget som kan kan gå fel i detta”.

Den avgående utbildningsminister Anna Ekström (S) reagerade efter lördagens besked.

”Jag röstade ju inte på M, L eller KD, så jag vet inte hur det känns i magen att i detta känsliga säkerhetspolitiska läge, när Sverige ska bli medlem i Nato och vara ordförande i EU, ha bidragit till att de ledande posterna i Utrikes-, Justitie- och Försvarsutskotten går till SD”, skriver hon på Twitter.

”Halmgubbar”

Tobias Andersson avfärdar utspelen.

– Halmgubbar. I övrigt får du gärna samtala med de berörda ordförandena för mer detaljer.

Magnus Persson (SD) blir ordförande i Arbetsmarknadsutskottet. Han har varit arbetsmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna erhåller även posten som vice ordförande i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet samt skatteutskottet.

Magnus Persson blir ordförande i Arbetsmarknadsutskottet.
Magnus Persson blir ordförande i Arbetsmarknadsutskottet.
Publisert:

LÄS VIDARE