USA: Kina spionerar med global ballongflotta

TT-AFP

Publicerad 2023-02-08

USA anklagar Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera.

Enligt Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre har flera kinesiska ballonger siktats på flera platser över hela världen.

USA kommer nu med starka anklagelse mot Kina, anklagelser som menar att Kina skulle använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen.

Kinesiska väderballong över USA.

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre säger till reportrar ombord på presidentflygplanet att ”kinesiska ballonger har tidigare siktats i länder på fem kontinenter” under de senaste åren. Jean-Pierre säger vidare att USA har varit i kontakt med sina allierade och partner i frågan.

Uttalandet följer på händelsen med den kinesiska luftballongen som ledde till att USA:s utrikesminister Antony Blinken sköt upp ett viktigt besök i Peking. Ballongen färdades i USA:s luftrum i flera dagar innan den sköts ned av amerikanska stridsplan utanför kusten i lördags. Enligt USA rörde det sig om en kinesisk spionballong.

Amerikanska flottan fiska upp den nedskjutna väderballongen.

Kina har anklagat USA för ”urskillningslös våldsanvändning” i samband med nedskjutningen, och har slagit fast att händelsen skadat ansträngningar och framsteg för att stabilisera förbindelserna mellan de två länderna.

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre säger att USA har varit i kontakt med sina allierade med anledning av den kinesiska luftballongen. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln