Jamal El Haj tar ”paus” från utrikesutskottet – men fortsätter i riksdagen

Publicerad 2023-05-31

Socialdemokraten Jamal El-Haj satt till höger om Amin Abu Rashid, som anses stå nära den terrorstämplade rörelsen Hamas under konferensen i Malmö.

Socialdemokraten Jamal El-Haj har fått hård kritik för sitt deltagande på en palestinsk konferens.

Nu har partiet beslutat att han ”pausar” sitt uppdrag i utrikesutskottet – men han fortsätter att representera S i riksdagen.

– Vi tror inte att han har något samröre med Hamas. Det handlar om att partiet avrådde honom från att medverka på konferensen, säger gruppledare Lena Hallengren.

Jamal El-Haj är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och deltog i helgen på en palestinsk konferens i Malmö. Flera andra politiker var inbjudna men valde att hoppa av efter uppgifter om att ordföranden för konferensen har kopplingar till Hamas.

Socialdemokraterna har nu hållit ett möte med El-Haj. Utgången blir att man pausar hans uppdrag som suppleant i riksdagens utrikesutskott och i OSSE-delegationen, något som SR Ekot också rapporterat om.

Han sitter däremot kvar i trafikutskottet och kommer att fortsätta att representera S som vanligt.

– Det är fel att säga att han tar time out, han pausar sitt uppdrag, säger Lena Hallengren, gruppledare för S i riksdagen.

Socialdemokraten Jamal El-Haj.

”Det får konsekvenser”

Varför tar han en paus?

– Partiet gjorde bedömningen att det fanns tveksamheter om att delta på konferensen, därför avrådde vi ifrån att delta. Jamal gjorde en annan bedömning och då är det som i alla partier, då får det konsekvenser.

Kan han återvända till utrikesutskottet?

– Uppdraget pausas året ut, det är en förtroendefråga åt båda håll eftersom vi gjorde olika bedömningar, så vi får ta nya diskussioner om det.

Vad avgör om han kan komma tillbaka till utskottet?

– Vi gör bedömningen att just nu är det lämpligt att han inte deltar i den verksamheten under resterande året.

Lena Hallengren (S).

Fanns tveksamheter om konferensen

Anser han själv att han har gjort något fel?

– Vi gör olika bedömningar. Det handlar inte om att vi tror inte att han har något samröre med Hamas, det handlar om att partiet avrådde från medverkan på konferensen. 

Varför avrådde ni från att delta på konferensen?

– Det var en stor konferens och vi har försökt följa detta under en längre tid för att få ett grepp om vilka som finns där, och om vi kan vara helt säkra på att det inte finns tveksamheter. Vår slutsats var att det finns tveksamheter.

Han säger att han tar avstånd från Hamas och att han inte gick dit som socialdemokratisk politiker, varför kan han inte göra det?

– Han tar avstånd. Sedan är man som socialdemokratisk riksdagsledamot alltid socialdemokratisk riksdagsledamot.

L: ”En bluff rakt igenom från S”

Liberalernas utrikespolitiske talesperson Joar Forssell krävde igår att riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) lämnar utrikesskottet, där han sitter som suppleant. Forssell är inte nöjd med dagens besked från S.

– Det är en bluff rakt igenom från Socialdemokraterna. Det de kallar ”timeout” är i praktiken en lång betald semester. Han måste avgå på riktigt och bör dessutom uteslutas ur sitt parti.

Aftonbladet har utan framgång sökt Jamal El-Haj.

Han har själv svarat på kritiken på sin Facebook-sida

”Den här konferensen handlar om min mammas rätt att få återvända till sitt hem i Palestina. Det finns inget i världen som kan få mig att avstå från en sådan dröm”.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln