Flera bränder söder om Stockholm – brandflyg kallades in

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2022-09-06

Under tisdagskvällen fick räddningstjänsten larm om tre bränder i Stockholms län.

I Västerhaninge har en brand rasat i ett flerfamiljshus och släckningsarbetet har pågått under natten.

Både Huddinge och Haninge drabbades av skogsbränder som uppges vara under kontroll på onsdagsmorgonen.

Under tisdagskvällen fick räddningstjänsten larm om tre olika bränder i Stockholms län.

– Det brinner lite överallt, det är väldigt påfrestande läge för våra resurser, sa Daniel Kaissidis, pressbefäl på Södertörns brandförsvarsförbund till SVT.

Skogsbrand vattenbombades

I Ågesta i Huddinge härjade en skogsbrand och det ska fortsatt vara mycket rök på platsen.

– Det rör sig om en brand på runt 12 000 kvadratmeter, uppgav Ludwig Taylor på räddningstjänstens larm- och ledningscentral under kvällen.

Det är torrt i markerna, vilket försvårar släckningsarbetet. Brandflyg har under eftermiddagen och kvällen vattenbombat branden.

Brandflyg vattenbombar skogsbranden i Huddingen under kvällen.

Vid 23-tiden på kvällen uppgav räddningstjänsten att man har Huddinge-branden under kontroll, även om det fortfarande brinner.

– Det är kolsvart ute vilket försvårar släckningsarbetet. Vi kommer att trappa upp insatsen igen när solen går upp, sa Ludwig Taylor sent under tisdagskvällen.

Vid 05-tiden på onsdagsmorgonen uppger räddningstjänsten att läget är oförändrat.

”Mycket rök på platsen”

Även i Haninge har en skogsbrand härjat. Där brinner det inte längre, men det ska vara mycket rök på platsen.

– Vi har lämnat för natten och kommer att göra ett återbesök vid 05.30-tiden i morgon bitti. Branden var aldrig kraftig och det är oklart vad som orsakat den, sa Ludwig Taylor.

Tak och vind har brunnit upp på flerfamiljshuset i Västerhaninge. De boende har evakuerats.

Nattvak vid flerfamiljshus

Vid 15.30 på tisdagen larmades räddningstjänsten till ett bostadshus i Västerhaninge där det började brinna på vinden i ett tvåvåningshus.

Boende har evakuerats och grannarna har uppmanats att hålla sig inne och stänga sina fönster. Släckningsarbetet har pågått under hela natten och vid 05-tiden på onsdagen brann det fortfarande. Totalt sex stationer har deltagit i insatsen.

– Vi kommer att vara kvar ytterligare ett par timmar. Det är byggmaterial uppe på taket som brinner, uppger vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Branden har inte spridit sig till lägenheterna, däremot har flera lägenheter fått rökskador. Räddningstjänsten bevakar branden för att säkerställa att den inte sprids till andra flerfamiljshus.