WHO:s varning – snart kan fler få cancer av fetma än av rökning

Uppdaterad 2022-05-04 | Publicerad 2022-05-03

Övervikt och fetma har nått “epidemiska proportioner” i Europa.

I en ny rapport slår WHO larm om att fetma kan passera rökning som största risken för cancer.

– Inte ett enda land kommer lyckas uppfylla det globala målet att stoppa ökningen av fetma, säger Hans Henri P. Kluge, WHO:s regionchef i Europa.

Omkring vart tredje barn i Europa lider av övervikt eller fetma. För vuxna är samma siffra nästan två tredjedelar. Siffran fortsätter att stiga och världshälsoorganisationen WHO varnar nu för allvarliga hälsorisker.

Enligt rapporten orsakar övervikt och fetma omkring 1,3 miljoner dödsfall per år världen över och kan orsaka 13 olika typer av cancer. WHO varnar dessutom för att tillståndet nu har nått “epidemiska proportioner”.

Kan bli värre än rökning

För vissa länder i Europa riskerar fetma att inom de närmaste decennierna passera rökning som den största risken drabbas av cancer.

– Fetma vet inga gränser. I Europa och Centralasien kommer inte ett enda land att uppfylla det globala målet att stoppa ökningen av fetma, säger Hans Henri P. Kluge, WHO:s regionchef i Europa i rapporten.

Rapporten ger ingen förklaring till varför utvecklingen går åt fel håll men nämner det digitala samhället som en eventuell orsak.

– Till exempel påverkas barns och ungdomars liv av digitala miljöer, detta inkluderar marknadsföring av ohälsosam mat och dryck, säger Kremlin Wickramasinghe, tf chef på WHO:s europeiska avdelning för förebyggande och kontroll av icke smittsamma sjukdomar i rapporten.

Varannan svensk överviktig

Även i Sverige ökar förekomsten av övervikt och fetma. Enligt FHM:s rapport “Folkhälsans utveckling – årsrapport 2022” uppgav drygt 50 procent av befolkningen antingen övervikt eller fetma.

Kremlin Wickramasinghe säger att hantering av fetma är en av de mest diskuterade problemen på WHO:s avdelning i Europa. Begränsningar i marknadsföring av onyttiga livsmedel för barn samt skatt på sötade drycker är några av WHO:s förslag på hur problemen kan motverkas.

Följ ämnen i artikeln