Kriget i Ukraina: Detta har hänt

I Aftonbladets unika interaktiva karta kan du ta del av viktiga händelser som skett sedan krigets början och 100 dagar framåt.

De röda ytorna på kartan visar var rysk militär ockuperar Ukraina. Prickarna visar viktiga händelser. Du kan trycka på båda och få mer information.

Tidslinje – krigets tre första månader

Grafik: Ockuperade områden

Dra reglaget åt höger eller vänster för att se hur Ryssland retirerat i vissa områden.

Karta över kriget i Ukraina.

Hit har ukrainarna flytt

Så många flyktingar har länderna runt Ukraina tagit emot fram till den 13 juni.

Karta över flyktingströmmar från Ukraina. Uppdaterad 13 juni.

Fördjupning – bakgrund och poddar

Konflikten i Ukraina – i sju steg

  1. Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslands­vänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU.
  2. Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna väckte stor upprördhet och ledde till att han flydde till Ryssland i februari 2014. Hela makteliten byttes ut och en ny regering, utsedd av protest­aktivister, tillsattes. Att den väst­vänliga oppositionen tog makten vållade i sin tur vrede på ryskt dominerade Krim.
  3. Ryssland utnyttjade detta till att regissera en revolt och ta kontroll över halvön med soldater i omärkta uniformer. Denna ockupation övergick snart till olaglig annektering. Dessförinnan hölls en kuppartad folkomröstning, där en majoritet av invånarna påstods vilja tillhöra Ryssland i stället för Ukraina. Folkomröstningen erkändes varken av Ukraina eller väst.
  4. För första gången sedan andra världskriget hade därmed en europeisk stat erövrat en del av ett annat land. Omvärldens reaktioner var starka: Ryssland anklagades för brott mot folkrätten och flera internationella avtal.
  5. Snart ägde ett liknande förlopp rum i det rysk­dominerade Donbass­området i östra Ukraina. Myndighetsbyggnader i städer i länen Donetsk, Luhansk och Charkiv ockuperades av beväpnade män med stöd från ryska styrkor. Charkiv lyckades Ukraina behålla kontrollen över, men i Donetsk och Luhansk arrangerade separatister ”folk­omröstningar” om själv­ständighet från Ukraina.
  6. Delar av de två länen fungerar i dag som utbrytar­republiker, med nära koppling till Ryssland. Vid front­linjen sker regel­bundet samman­stötningar mellan ryskstödd lokal milis och den ukrainska armén.
  7. Ryssland har stadigt förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till folk­omröstningen. EU och USA ser dock inte halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag. Över 13 000 människor har dödats i konflikten, däribland tusentals civila.

Källa: AP/TT

Poddar

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2022-02-25

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET