Statsministern: Bestört över hänsynslösheten

Anna Karolina Eriksson/TT

Tina Remius Strömberg/TT

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2022-08-20

Dagen efter dödsskjutningen på ett köpcentrum i Malmö reagerar både Socialdemokraterna och Moderaterna på det grova våldet.

– Jag blir bestört över hänsynslösheten i det här dådet. Jag tänker på alla dem som blev rädda för sitt liv och naturligtvis är väldigt omskakade, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Skottlossningen, där en man dog och en kvinna skadades, skedde vid 17-tiden när många människor var och shoppade.

– Människor hamnade mitt i en skottlossning och fick söka skydd i butiker. Det måste varit en fruktansvärd upplevelse och skapat rädsla, säger hon under en pressträff.

Hon har tidigare under dagen träffat polisen i Malmö för att uppdatera sig om händelsen.

– När samhället angrips måste det också försvara sig. Polisen har mitt och hela svenska folkets stöd i arbetet.

Vill se över straff

En 15-årig pojke har gripits, misstänkt för dödsskjutningen. Enligt Andersson ser Socialdemokraterna nu över den så kallade straffrabatten.

– Vi tittar över hur vi ska se på det för dem under 18 år, säger hon men understryker att det också handlar om att stoppa rekryteringen till de kriminella gängen.

– Ungdomar ska ha andra perspektiv än att lockas in i de kriminella gängen. Det handlar om att ha goda förebilder, ha föräldrar som går till jobbet, talar svenska, betalar skatt, säger Andersson.

Om den misstänkte skytten på Emporia döms väntar som mest fyra års sluten ungdomsvård, då han är under 18 år.

TT: Är det tillräckligt?

– Det är därför vi också tittar på systemet för straff för dem som är under 18, säger Andersson.

”Helt groteskt”

Moderatledaren Ulf Kristersson säger på en pressträff i Stockholm att hans tankar i första hand går till den allvarligt skadade kvinnan och hennes anhöriga.

– De kriminella gängen skjuter nu mitt på dagen, mitt i köpcentrum, en helt vanlig fredag eftermiddag när människor gör sig redo för helgen, säger han och fortsätter:

– Det här är helt groteskt.

Kristersson kallar gängkriminaliteten ”Socialdemokraternas största misslyckande” och säger att han helt vill lägga om kriminalpolitiken.

TT: Vilka är Moderaternas främsta åtgärder?

– Gängkriminella ska låsas in, dubbelt så länge. Då kan de inte rekrytera nya 15-åringar. Ta bort straffrabatterna. Utvisa utländska medborgare som ens befinner sig i närheten av kriminella gäng. Det krävs en totalt annan syn på detta, inte att vända på stenar och göra ytterligare småjusteringar.

TT: Hur ska man förebygga att unga fångas upp av gängen?

– Det absolut viktigaste är att ta bort sekretessregeln mellan polis och socialtjänst. Jag vet inget om det här fallet, men sannolikheten att det funnits sociala problem tidigare är troligt, man kan ha varit omhändertagen av Sis-hem (Statens institutionsstyrelses ungdomshem) och rymt, säger Ulf Kristersson.

– Det krävs också separata ungdomsfängelser och att man tar bort den fyraåriga maxgränsen. Fyra års ungdomsvård är inte en rimlig konsekvens när en 15-åring mördar en annan.

”En våldsspiral”

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, var också med på pressträffen med Magdalena Andersson.

– Min tanke går till alla Malmöbor som drabbas av oro och rädsla. Den (gallerian) är en allmän plats där man ska kunna känna sig trygg.

– Vi har sett den senaste tiden och vi måste arbete med att bryta eskaleringen. Vårt fokus är att klippa av svansen, vi ser att många äldre rekryterar yngre och det vill vi stoppa, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Malmö stad har som första kommun i Sverige i flera års tid arbetat med metoden ”Sluta skjut” för att minska gängkriminellas grova våld. Arbetssättet bygger på en amerikansk strategi som syftar till att få ner antalet skjutningar och underlätta för de som vill lämna kriminaliteten.

Trots att arbetet varit framgångsrikt i Malmö kommer faser med eskalering, då ett våldsbrott föder en hämndsituation, understryker Stjernfeldt Jammeh.

– Det vi gör från kommunens sida i dag är att vi vässar och fortsätter att vässa insatser för unga. Att fånga upp dem i tid, att jobba med hela familjer att lyfta bort från situationer som är direkt livshotande, säger hon till TT.

ANNONS