Gävlebocken brann i natt – en gripen

Publicerad 2021-12-17

Gävlebocken började brinna strax efter klockan 03.30 i natt.

Vittnen larmade polis om en lång och atletiskt byggd man som betedde sig mystiskt.

Strax därefter greps den misstänkte med sot på händerna.

Polis och räddningstjänst fick in larmet om att den världskända bocken på Slottstorget i Gävle stod i lågor klockan 03.37 natten till fredagen.

– Under sekunderna larmsamtalet pågår så är det i stort sett över. Halmen brinner som ett tomtebloss, det går så jäkla fort, säger Thomas Fahlstedt, inre befäl vid räddningstjänsten.

– Det har snöat, det har regnat, men det gör ingen skillnad. När det väl tar sig går det jättefort.

När räddningstjänsten kom till platsen var det bara ett skelett kvar av den stora bocken och det brann lite i den lilla bocken.

– Vi var kvar en kvart ungefär sen lämnade vi över till polisen. Det är tråkigt, den är ju väldigt fin och maffig, säger Thomas Fahlstedt.

Gävlebocken började brinna vid 03.30-tiden

Atletisk och sotig man

Vittnen såg en lång atletisk man i mörka kläder lämna platsen när branden startade och blev misstänksamma då mannen bytte om i närheten av bockbranden.

– Ett vittne konfronterade honom före branden. Han ska ha sagt till vittnet att han inte hade en tändare, säger Petra Blomqvist, presstalesperson vid polisregion Mitt.

När polisen fick larmet började man söka i närområdet. Snabbt kunde en man i 40-årsåldern, som passade in på signalementet från vittnet och dessutom hade sot på händerna, gripas.

Han kommer att förhöras under fredagsmorgonen och platsen där mannen bytte kläder har spärrats av för teknisk undersökning.

– Mannen som är gripen är misstänkt för grov skadegörelse på den stora bocken, och för skadegörelse på den lilla bocken, säger Petra Blomqvist.

Mannen i 40-årsåldern anhölls vid 06.58 efter beslut av åklagare.

Han ska komma från Kalmar, enligt SVT Gävleborg.

Smet förbi väktare

Efter att Gävlebocken brann 2016 har säkerheten skärpts rejält. Numera finns det väktare vid bocken alla dygnets timmar.

– Det är väktare där på plats hela tiden. Vi har 24 timmars övervakning men någon lyckades utsätta honom för dådet ändå, säger Gävlebockens talesperson Rebecca Steiner.

Hon fick beskedet från väktarna på plats strax efter att det inträffat.

– Det känns jättetråkigt, bocken är min närmsta kollega. Det är tråkigt att någon utsatt en världskändis för sådant här dåd, säger Rebecca Steiner.

Den kända julbocken i Gävle har brunnit ned. När råddningstjänsten kom till platsen vid 03.30-tiden, så var bocken redan övertänd. En man i 40-årsåldern har gripits misstänkt för dådet.

Inte brunnit på fem år

Gävlebocken har klarat sig ovanligt länge. Förra helgen slog den rekord då den stått hela fem år utan att brinna.

Gävlebockens historia började år 1966 då den för första gången sattes upp på Slottstorget i centrala Gävle.

Sedan dess har den bränts ner flera gånger. Men den har även körts sönder av en raggarbil, utsatts för kidnappsförsök med helikopter och utsatts för hackerattacker.

Senast bocken brann var 2016. Då fyllde bocken 50 år och det bjöds därför in till till stort födelsedagskalas. Torget fylldes av glada festdeltagare som beundrade bocken i all sin prakt. Bara timmar senare stod den i lågor.

– Det som har berört mest var det som hände 2016, på 50-årskalaset. Det var bara timmar efter firandet som han råkade ut för ett brandattentat. Det var då vi bestämde oss för att vidta extra säkerhetsåtgärder, sa Rebecca Steiner, Gävlebockens talesperson, till Aftonbladet för en vecka sedan.

Följ ämnen i artikeln