UD slopar global reseavrådan

Fritt fram att resa igen från 1 oktober

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-09-24

Utrikesdepartementet har beslutat att ta bort sin globala reseavrådan från 1 oktober.

Den infördes på grund av pandemin våren 2020.

”Reseavrådan för alla världens länder var en extraordinär åtgärd i en svår och oförutsägbar tid. Ambitionen har hela tiden varit att lyfta avrådan så fort som möjligt och vi bedömer att vi nått den tidpunkten nu”, säger utrikesminister Ann Linde (S) i ett pressmeddelande.

Hon påminner dock om att pandemin inte är över, vilket fortfarande påverkar resandet.

Den globala reseavrådan infördes i mars 2020 på grund av pandemin. Det var första gången som en sådan avrådan omfattade hela världen.

UD har i takt med att smittläget förbättrats upphävt avrådan, framförallt för europeiska länder. Men även en rad andra länder har varit undantagna på senare tid.

Från 1 oktober upphävs avrådan från resterande länder.

I resebranschen finns nu förhoppningar om att en slopad global reseavrådan ska få ytterliga fart på resebokningarna inför höst- och jullov.

Linde påminner i pressmeddelandet om att resenärer fortsatt har ett stort ansvar att själva ta reda på vad som gäller på resmålet och att följa de regler och rekommendationer som finns.

”Även om det inte längre finns en bred avrådan med anledning av pandemin, finns i många länder fortfarande restriktioner som kan påverka en resa såsom krav på munskydd, uppvisande av negativa PCR-tester eller vaccinationsintyg”, skriver UD i pressmeddelandet.

I vissa länder råder fortfarande inreseförbud för utländska resenärer.

 

DAILY Australien – ett land bakom lås och bom

Aftonbladet Daily med Miriam Troon, bosatt i Melbourne, Australien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Flygresenärer med bagage på Stockholm Arlanda airport. Arkivbild.