Britternas bränslekris förvärras: Bönder tvingas vaska mjölk

Uppdaterad 2021-10-08 | Publicerad 2021-10-07

Brittiska bönder har tvingats vaska tiotusentals liter mjölk rakt ner i avloppet.

Dyra bränslepriser har skapat brist på chaufförer vilket resulterat i spilld mjölk – och nu har vissa bönder nära till tårar.

– Det är emotionellt dränerande att producera mjölk som i slutändan måste slängas, säger en mjölkbonde till Sky News.

Tiotusentals liter mjölk har gått till spillo när bristen på arbetskraft slår hårt mot transportsektorn i Storbritannien. Det finns inte tillräckligt många chaufförer för att se till att all mjölk hamnar i butikshyllorna.

De bakomliggande orsakerna till de mjölkfyllda avloppen är bland annat rekordhöga bränslepriser och en transportsektor som fortfarande lider av coronapandemins effekter.

”Är bara toppen av ett isberg”

Krisen har gjort att vissa mindre åkerier nu gör vad de kan för att rädda mjölken. En av åkarna är 38-årige Rob Hunthatch. Han mobiliserar nu sina chaufförer i ett försök att rädda så mycket mjölk som möjligt. Under september månad räddade hans åkeri 160 000 liter mjölk från vasken – men misslyckades att ta hand om 80 000 liter.

– Det här är bara toppen av ett isberg. Om det snöar i vinter kommer leveranserna gå trögare och det kommer förvärra saken, säger Rob Hunthatch till Sky News.

Det korta bäst före-datumet på mjölk gör att krisen blir tydlig för mjölkbönder, men med stigande priser på gödsel, gas och el antas krisen förtydligas även bland övriga bönder i landet.

Vladimir Putins finger i spelet

Ur ett större perspektiv ingår den spolade mjölken i det världsomspännande politiska spelet kring energiförsörjning, skriver Daily Mail. Vladimir Putin har anklagats för att medvetet undanhålla gas från länder i Europa.

När bristen på gas fått priserna att gå upp så har den ryske presidenten erbjudit sig att pumpa in mer gas i Europa – om Bryssel godkänner Gazproms planerade pipeline, Nord Stream 2.

Den amerikanska energiministern Jennifer Granholm säger att landet följer Rysslands agerande ”noga” och uttrycker en oro över den nya utvecklingen.

– Vi vill inte se energi användas som ett vapen, säger Jennifer Granholm. 

Cornwall Insight, ett företag som analyserar den globala energimarknaden, har förutspått ett fortsatt rörligt pris på gas. Deras analyser visar att gasprisets tidigare högstanivån kan komma att bräckas med över 30 procent till sommaren.