Svensk polis skänker drönare och skyddsvästar

Publicerad 2022-03-11

Svensk polis skänker materiel efter en vädjan från sina ukrainska kollegor.

Det rör sig bland annat om skyddsvästar, drönare och kikare.

– Det ska snabbt komma till användning, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Följ ämnen
Ukraina

I lördags begärde ukrainsk polis ytterligare resurser från sina kollegor på Europol – och på fredagens pressträff meddelade Morgan Johansson att hjälp är på väg.

– Under den här veckan har svensk polis inventerat vilken typ av materiel man skulle kunna bistå Ukrainas myndigheter med, och vilken typ av materiel vi kan avvara, och som kan fungera för att sända över till Ukraina.

Den aktuella utrustningen som nu ska skickas består av 367 skyddsvästar, 94 ballistiska hjälmar, 62 kikare, 5 drönare och 3 400 skydds- och klädesplagg.

Kikare, drönare, skyddsvästar och hjälmar som polisen inte längre använder kommer att skickas till Ukraina.

”Ska snabbt komma till användning”

– Man har tagit fram en stor mängd materiel, vill jag påstå, och utrustning, som man kan avvara.

Det är oklart när leveransen kommer att genomföras, men enligt Johansson blir det i ”närtid”.

– Alla den här utrustningen finns i polisens lager och och packas i detta nu. Vi kommer inte närmare kommunicera detaljer om när och hur leveransen sker, men vi har vägar och vet hur vi ska göra för att det här ska komma i rätt händer och snabbt komma till användning.

Skänker läkemedel

Kort därefter meddelade regeringen också att man kommer att stötta Ukraina med läkemedel. Läkemedelsverket och MSB har fått i uppdrag att samordna transporter till landet.

– Efter Rysslands invasion av Ukraina har ett stort behov av läkemedel i landet uppstått. Dessa viktiga uppdrag syftar till att svensk hjälp ska nå hjälpbehövande i Ukraina, med den särskilda hantering som läkemedel kräver, säger socialminister Lena Hallengren i ett uttalande.

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister.