15-åringen ville bli skjuten vid skolattacken

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2021-10-28

Ordningsvakt i tingsrätten i Lund vid rättegången mot den 15-åring som misstänks för skolattacken på Källebergsskolan i Eslöv.

Pojken som knivhögg en lärare i Eslöv ville bli ihjälskjuten av den förste polismannen som ingrep, säger försvarsadvokat Leif Persson när rättegången om skolattacken inleds i Lunds tingsrätt.

– Den här situationen har för polisen varit riktigt allvarlig, säger Persson.

Merparten av rättegången kommer att hållas bakom stängda dörrar, eftersom den åtalade bara är 15 år och uppmärksamheten kring målet är så stor. Ett stort medieuppbåd fanns på plats i domstolen, men mediernas representanter fick bara ta del av rättegångens första timme.

Femtonåringen satt bredvid sin advokat med händerna samlade framför sig på bordet och lyssnade uppmärksamt när åklagaren förklarade varför han åtalas för mordförsök på sin lärare, grova hot mot andra skolanställda och elever och grovt hot mot polisen som var först på plats efter knivdådet den 19 augusti.

Han erkänner att han iförd stridskläder, skelettmask och hjälm gick in på skolan, beväpnad med knivar och pistolattrapp. Han erkänner även att det handlar om hatbrott, som åklagaren hävdar.

”Ett vansinnigt dåd”

– Vi kan kalla detta för ett vansinnigt dåd, säger pojkens advokat Leif Persson.

Advokaten hävdar att dådet skedde under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Men trots att läraren fick livshotande skador och pojken från början hade tänkt döda så erkänner han inte mordförsök.

Åklagare Pernilla Nilsson underströk att det bara vara tillfälliga omständigheter och snabb läkarvård som ledde till att läraren överlevde. Men försvarsadvokaten anser att det handlar om grov misshandel, eftersom pojken efter knivhugget ska ha drabbats av plötslig ånger.

– Han har inte längre haft uppsåt att döda, att fullfölja brottet, säger Leif Persson.

Advokaten pekar också på att 15-åringen gjorde ”ett frivilligt tillbakaträdande” och utlöste brandlarmet för att polis och räddningspersonal snabbt skulle komma dit.

Av samma anledning ska flertalet av de hot som pojken åtalas för inte ses som grova brott, hävdar advokaten. Både elever och skolpersonal uppfattade att kniv och pistol riktades mot dem, men detta var i ett skede då pojken redan drabbats av ånger, enligt advokaten.

Beundran av polisen

Bara i två fall erkänner pojken grova hot, dels mot en skolanställd som han riktade en kniv mot från nära håll och dels mot den första polis som ryckte ut till skolan.

Advokat Leif Persson säger om sin klient:

– Han var så förtvivlad över vad han hade ställt till med, så han ville bli skjuten.

Pojken erkänner att han riktade en pistolattrapp mot polisen, som svarade med varningsskott och upprepade uppmaningar till 15-åringen att lägga sig på marken.

– Man får beundra polisens tålmodighet här, säger advokaten.