CUF:s ordförande åkte på bjudresa – finansierad av tobaksjätte

Publicerad 2022-08-09

Tobaksjätten Philip Morris uppvaktar borgerliga ungdomsförbund i Sverige för att försöka påverka svensk lag.

En som har nappat är CUF:s ordförande Réka Tolnai som i juli åkte på en bjudresa till företagets forskningscenter i Schweiz.

– Jag försöker prioritera branscher eller företag som på ett eller annat sätt är verksamma inom frågorna som vi driver, säger Réka Tolnai.

Réka Tolnai har sedan hon förra året tog över ordförandeposten i Centerpartiets ungdomsförbund positionerat sig som en ivrig förespråkare för en liberalare svensk tobakslagstiftning.

Sverige borde vara ett roligare land, uppgav Réka Tolnai exempelvis i en Aftonbladetintervju i juni, där det ska vara tillåtet att röka på uteserveringar och tända en joint ”medan ens kompis dricker en öl”.

Bild från en film på CUF:s Twitter, publicerad förra året.

Missnöjet med svensk tobakslagstiftning delar CUF:s förbundsordförande med Philip Morris International – världens tredje största försäljare av tobaksprodukter och innehavare av varumärken som Marlboro och L&M.

Enligt företagets nordiska vd Anette Rosengren är de svenska stränga tobakslagarna negativa för folkhälsan. Detta eftersom läkare i Sverige inte fått i uppdrag av Folkhälsomyndigheten att rekommendera rökare att växla över till alternativa tobaksprodukter.

– Vissa är ju bara för förbud men själv tycker jag att det vore bättre om våra myndigheter fick i uppdrag att upplysa rökare om att det faktiskt finns alternativ till cigaretter, säger Anette Rosengren.

Réka Tolnai pekas ut som en ”rising star” inom partiet.

Uppvaktar borgerliga ungdomsförbund

I mitten av juli tillbringade Réka Tolnai två dagar på tobaksjättens forsknings- och utvecklingcenter i Neuchatel i Schweiz.

Philip Morris stod för förbundsordförandens resa, måltider och vistelse på lyxhotellet Hotel Beaulac.

Philip Morris, som enligt organisationen Open Secret avsätter omkring 9 miljoner dollar om året för lobbying, har på senare tid börjat uppvakta de borgerliga ungdomsförbunden i Sverige för att få gehör för sina synpunkter.

Bland annat genom lunchsamtal med företagets representanter där ungdomspolitikerna får möjlighet att diskutera företagets uttalade vision om ett ”rökfritt samhälle” som introducerades 2017.

Enligt företaget står de i begrepp att fasa ut sin cigarettförsäljning till förmån för exempelvis heat not burn-produkter, vilka blivit en allt viktigare inkomstkälla för Philip Morris i takt med att skarpare tobakslagar införts på flera håll i världen. 2018 stod företaget för 80 procent av den globala försäljningen av heat not burn-produkter.

Amerikanska tobaksjätten Philip Morris bjöd CUF-ordföranden på resa, lyxhotell och mat.

Världshälsoorganisationen har i skarpa ordalag kritiserat Philip Morris kampanj.

Detta för att företaget uppges lägga ner stora resurser på att förhindra evidensbaserad tobakskontroll och för allmänheten bakom ljuset när de presenterar alternativa tobaksprodukter som ofarliga alternativ till rökning.

WHO uppmanar i linje med detta alla politiker att hålla armlängds avstånd till tobaksindustrin.

”Lika viktigt att lyssna på oss”

Som ett led i sin lobbyingverksamhet kontaktade så Philip Morris i sommar företrädare för de borgerliga ungdomsförbunden och erbjöd dessa en gratis resa till Schweiz.

Under vistelsen skulle ungdomspolitikerna under två dagar visas runt i lokalerna och samtala med företagets representanter vilka skulle upplysa dem om Philip Morris rökfria produkter och skademinimeringsinsatser.

– Jag tycker att man ska lyssna lika mycket på oss som på fristående forskare och the non-smoking generation, säger Anette Rosengren och fortsätter:

– Men jag tror att vi är lite stigmatiserade i Sverige.

Réka Tolnai tackade ja till företagets bjudresa. Det gjorde även företrädare för Fria moderata studentföreningen.

Övriga ungdomsförbund tackade nej.

Bild från Hotel Beaulac, där Réka Tolnai bodde under besöket i Neuchatel – finansierat av Philip Morris.

”Ger en unik inblick”

När Aftonbladet söker Réka Tolnai uppger hon att hon inte kan ställa upp på en telefonintervju eftersom hon sitter i möten hela dagen. Men i ett mejl motiverar hon resan till Schweiz med att politik för henne handlar om ”människors åsikter och viljor” och att det därför är viktigt att lyssna på ”både för- och motargument och på så vis bilda sig en egen uppfattning”.

Varför tackade du ja till resan?

– I min roll som förbundsordförande gör jag ofta verksamhetsbesök. Jag försöker prioritera branscher eller företag som på ett eller annat sätt är verksamma inom frågorna som vi driver. Under våren och sommaren har jag bland annat besökt kärnkraftverket Forsmark, Försvarsmakten, lantbrukare och skogsägare. Det ger mig en unik inblick som är svår att ta till sig på annat sätt.

Har du fått en annan bild av tobaksindustrin efter resan?

– Min bild av vad tobaksprodukter gör mot en människa har jag sedan länge klar för mig, tyvärr. Min pappa har rökt genom hela min barndom, så jag har sett de negativa effekterna av tobak. Därför välkomnar jag också mer hälsosamma alternativ till rökning.

”Det är så en demokrati ska fungera”

Hur ser dina kontakter ut med lobbyister i vanliga fall?

– Jag pratar dagligen med väljare som har frågor, medlemmar som har åsikter, branschrepresentanter som vill se förändring, sakägare som vill belysa sitt perspektiv och meningsmotståndare som försöker överrösta mig med sina lösningar. Det är så en demokrati ska fungera.

Bild från Brasserie le Cardinal, restaurangen där Réka Tolnai bjöds på middag under sitt besök i Neuchatel, Schweiz.

Philip Morris stod för dina resekostnader, inklusive vistelse på Hotel Beaulac och middag på Brasserie La Cardinal. Vad är CUF:s policy gällande att ta emot gåvor och tjänster från lobbyister?

– Som förbundsordförande är jag vald av min medlemskår och all politik som jag företräder är beslutad av medlemmarna på våra förbundsstämmor. Eftersom vi inte är folkvalda finns det därför inget skäl för oss som ungdomsförbund att ha en sådan policy.

Du uppgav i en intervju med Aftonbladet i våras att du vill tillåta rökning på uteservering, har Philip Morris påverkat dig i den frågan?

– Nej, jag har förespråkat liberala och frihetliga värderingar långt innan jag gick med i Centerpartiet. Den sakpolitiken som jag företräder, oavsett fråga, är beslutad av CUF:s medlemmar på våra förbundsstämmor, det är inte mina privata åsikter, skriver Réka Tolnai.

Viktigt med transparens

Anette Rosengren säger att hon är glad över att CUF och Fria moderata studentföreningen tog del av Philip Morris resa. Men hon retar sig på den beröringsskräck för företaget som hon tycker sig märka hos andra politiker.

– Det är många som är kritiska mot oss och som säger att vi bara vill fortsätta tjäna pengar. Men även vår industri måste få ställa om. Vår vision är ett rökfritt samhälle, säger Anette Rosengren och fortsätter:

– Vi redovisar all vår forskning och välkomnar all granskning vilket är ovanligt för ett stort bolag och framförallt ett bolag som arbetar inom tobaksområdet. Men vår vision kan bara vara trovärdig om man välkomnar granskning av och har en öppen dialog kring vår forskning och det arbete vi gör framåt för en rökfri framtid.

Hade inte känt sig bekväm med resan

Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari tackade nej till tobaksjättens erbjudande. Hon säger att hon inte är intresserad att ”lyssna på om hur Philip Morris blivit världens snällaste företag helt plötsligt”.

– Det kommer ju många erbjudanden till oss politiker men det här är nog den flådigaste förfrågan jag har fått. Även om mitt ungdomsförbund gärna ser bättre tobakslagstiftning så var det inte svårt för mig att tacka nej, säger hon och fortsätter:

– Just cigarettindustrin är jag inte jätteintresserad av att lyssna på. Jag hade inte känt mig bekväm med det, säger Romina Pourmokhtari.

”Visar på förakt”

I början av augusti stoppades Philip Morris planer i Australien, vilket bland annat the Guardian rapporterat om, som gick ut på att farmaceuter skulle få betalt från bolag om de gick i god för företagets vapeprodukter.

Exempelvis skulle farmaceuterna tilldelas fem dollar varje gång de hänvisade en patient till en läkare för att få en vape utskriven, och varje gång de undervisade en ny patient om produkten skulle de få tio dollar.

Pharmaceutical Society of Australia har i ett uttalande beskrivit Philip Morris program som ”förfärande” och menar att företagets försök att påverka farmaceuter visar på ”förakt för kårens etiska skyldighet att sätta patienternas hälsa och välmående i första rummet”.