FHM: Vaccinering mot apkoppor kan börja denna vecka

Publicerad 2022-07-26

Omkring 1 500 personer kan vaccineras mot apkoppor.

Doserna ska fördelas över hela landet.

– Doserna har anlänt i Sverige och kommer att vara på väg ut till de första mottagande regionerna inom kort, säger Klara Sondén.

Vaccinet Jynneos, som kan användas mot apkoppor, har nu kommit till Sverige. Vaccindoserna kommer i första hand att fördelas till Stockholm, Göteborg och Malmö, men Folkhälsomyndigheten kommer att ha vaccin även till andra regioner för beställning.

Doserna kan räcka till ungefär 1 500 personer beroende på hur doserna används.

– Än så länge är det ingen som hunnit få de nyligen fördelade vaccindoserna. Doserna är på väg ut till de första mottagande regionerna inom kort, säger Klara Sondén, infektionsläkare och utredare hos Folkhälsomyndigheten.

De kan få vaccin mot apkoppor

På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten tagit fram en rekommendation för hur vaccinet ska användas.

Det aktuella vaccinet har funnits sedan en tid tillbaka och tagits fram för att användas mot smittkoppor och apkoppor.

Däremot har det inte använts brett mot apkoppor tidigare och det är ännu inte klarlagt hur effektivt vaccinet är.

Folkhälsomyndigheten uppger att man därför har gjort en risk-nytta-bedömning, för att kunna avgöra hur rekommendationen bör utformas. Därför kommer vaccinet endast erbjudas till personer som haft nära kontakt med en person som bekräftats smittad.

– Eftersom det är ett ganska litet antal vaccin gjordes bedömningen att det i första hand ska ges till den gruppen som exponerats för viruset. Eftersom det råder global brist på vaccinet är det inte möjligt att ge det till en bredare grupp än, säger Klara Sondén.

De personer som kan ha exponerats för viruset – där det i många av fallen handlar om sexuella kontakter – kommer bli kontaktade av sina vårdgivare eller sin region.

– Eftersom det klassas som en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom har vården koll på vilka personer som ska kontaktas. Man behöver alltså inte kontakta dem själv, säger Klara Sondén.

Så stor är skyddseffekten

I nuläget är det dock osäkert hur bra skydd vaccinerna kan ge.

– Det finns en osäkerhet på grund av att det finns ett begränsat antal studier som mätt detta. Sammantaget gör ändå ECDC bedömningen att skyddseffekten kan vara kring 80 till 85 procent, säger Klara Sondén.

ECDC konstaterar också att det nuvarande utbrottet inte kan inneslutas helt genom enbart vaccination. Dels på grund av att vaccinet inte är hundraprocentigt, dels på grund av den begränsade tillgången till vaccin i nuläget.

Därför anser Folkhälsomyndigheten att det också är viktigt att gå ut med information till de grupper i samhället som i dag kan löpa högre risk att smittas av sjukdomen.

–Det är viktigt att man får tidig kontakt med hälso- och sjukvården, att förhållningsregler ges till bekräftade fall för att bryta fortsatt smittspridning, samt att smittspårning görs för att hitta de individer som utsatts. Då kan även de få förhållningsregler och erbjudas vaccination, säger Klara Sondén.

Nytt vaccin godkänt

Det danska bioteknikföretaget Bavarian Nordic fick under måndagen grönt ljus från EU-kommissionen att använda Imvanex-vaccinet som vaccin mot apkoppor.

Men i nuläget är det oklart om eller när det vaccinet kan komma att börja användas i Sverige.

– Det är ett vaccin som är snarlikt det vi redan har, men det finns inget datum eller tidsplan för det än. Det ligger sannolikt längre fram, säger Klara Sondén.