Kraftiga åtgärder mot smittspridning i Norge

Jesper Karlsson/TT

Grim Berglund/TT

Publicerad 2021-12-02

Norge inför hårda restriktioner på grund av smittspridning och bekräftade fall av omikronvarianten. Restriktionerna skärps särskilt i huvudstaden Oslo med omnejd.

I delar av Värmland väcker beslutet oro.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre från Arbeiderpartiet (Ap) skickade både en varnande och en lugnande signal när regeringen meddelat skärpta restriktioner:

– Mycket tyder på att omikron är mycket smittsam. Lite tyder på att varianten ger en allvarligare sjukdom.

Gahr Støres kommentar kom efter beskeden om skärpningar och nya påbud som genomfördes på torsdagen.

Alla människor som vill resa in i Norge – såväl vaccinerade som ovaccinerade – kommer från och med midnatt natten till fredag att behöva testa sig för covid-19, eller att ha testat sig det senaste dygnet, meddelade Norges regering på torsdagseftermiddagen.

Värmländsk oro

I värmländska Eda kommun ligger köpcentret Charlottenberg, som vanligtvis lockar många norska gränshandlare. Där oroar man sig nu för en rekyl efter att gränshandeln börjat återgå till normala nivåer sedan pandemin startade.

– Är det så att man måste testa sig, att det inte räcker med ett covidpass, så kommer det att ha en påverkan. Jag vet inte hur angelägna folk är att åka över gränsen och handla, men de flesta borde väl dra sig lite, säger kommunstyrelsens ordförande Johanna Söderberg (C).

Hon säger att minskade resor över gränsen skulle innebära ”ett stort avbräck” för många handlare i kommunen.

Munskydd i Oslo

Testerna kan göras vid gränsövergångarna, sade den norska vårdministern Ingvild Kjerkol på en presskonferens, skriver nyhetsbyrån NTB.

I Osloområdet, där det registrerats flera smittofall med den så kallade omikronvarianten, införs strängare regler. Munskydd ska användas där man inte kan hålla mer än en meters avstånd till andra människor och så många som möjligt måste arbeta hemifrån. Privata arrangemang får samla som mest 100 personer samtidigt, rapporterar NTB.

– Man kan bli smittad även om man är fullvacinerad, det visar utbrottet i Oslo. Det är mycket som tyder på att vaccinet skyddar mindre mot smittan, fortsatte statsministern på den snabbt sammankallade presskonferensen.

Människor i hela Norge avråds från att skaka hand och kramas. Hemmajobb och munskydd rekommenderas i situationer där det är påkallat.

Fortsatt kartläggning

De skärpta reglerna införs delvis på grund av risk för den nya omikronvarianten. En person har bekräftats smittad med den nya varianten av coronaviruset efter ett julbord i Oslo.

Totalt har minst 50 personer fått covid-19 efter julbordet, och man kartlägger nu hur många av dem som handlar om omikronsmitta.

”Fler fall är att vänta. Det arbetas aktivt med smittspårning för att begränsa smittvägar och förhindra större utbrott. Det är en tät dialog mellan Oslo kommun och hälsomyndigheterna”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Tiden för karantän förlängs också till sju dagar. Samtliga regler börjar gälla vid midnatt natten till fredagen.