Svängningen: Sverige vill att Ukraina släpps in i EU

Publicerad 2022-06-17

Sverige vill att Ukraina och Moldavien släpps in i EU.

– Den brutala aggression och det sätt som Ryssland för krig på i Ukraina har chockerat en hel värld. Det är viktigt att ge Ukraina en tydlig signal i det läget, säger utrikesminister Ann Linde.

Men politikerna är splittrade i frågan om Georgien.

Följ ämnen
Ukraina

Utrikesminister Ann Linde (S) meddelade på förmiddagen att Sverige vill att Ukraina och Moldavien får så kallat kandidatlandstatus i EU. Tidigare har Tyskland, Frankrike och Italien meddelat samma sak och senare i dag ska EU-kommissionen komma med sitt besked.

– Sverige ställer sig bakom detta och det är en väldigt viktig signal till Ukraina, säger Linde.

Rysslands krig mot Ukraina är avgörande för svängningen, säger Linde men tillägger att hon i utrikesdeklarationen tidigare sagt att Sverige är beredda att ge Ukraina status som kandidatland.

Hon understryker att en kandidatstatus ska villkoras med till exempel ökad korruptionsbekämpning och ökad mediefrihet.

Ann Linde intervjuas i rikdagshuset.

Tar många år

Att gå från kandidatstatus till fullvärdig medlem tar tid, enligt Linde.

– Det kan ta många, många år. För att man ska kunna komma med som medlem så måste man uppfylla krav på demokrati, ekonomiska principer, icke-korruption.

Frågan avhandlades under EU-nämndens sammanträde på morgonen. Mötet drog ut på tiden och när Centerpartiets representant i nämnden, Kerstin Lundgren, kom ut från mötet stod det klart att partierna inte var eniga.

Ukrainas president Zelenskyj.

C vill att Georgien får samma status

C vill att Sverige tydligt gör klart i EU att Georgien också ska få samma status som Ukraina och Moldavien.

– Det är viktigt att vi inte lämnar Georgien utanför. Georgien var det första landet som drabbades av Putins imperiedrömmar 2008. EU och Sverige var för svaga i reaktionen på det angreppet. Nu måste vi vara tydliga, säger Kerstin Lundgren.

Hon anser att Sverige redan på måndag när utrikesrådet träffas tar upp att även Georgien ska få kandidatstatus.

Ann Linde säger att det ännu inte är klart hur EU-kommissionen ställer sig till frågan om Georgien.

– Problemet med Georgien är att man gått kraftigt tillbaka när det gäller demokratiska principer och rättsstatens principer. Vi tror att kommissionen kommer att ta upp detta och kommer säga att man först måste reda ut det innan man får kandidatlandstatus, säger Ann Linde. 

Följ ämnen i artikeln