Paret är strandsatta i sitt hem efter stormen – två mil från civilisationen

Uppdaterad 2022-01-15 | Publicerad 2022-01-14

Makarna Andersen och hundarna har mat för en vecka.

Efter det kraftiga ovädret kan paret Lykke och Orest Andersen inte lämna hemmet i Härjedalen för att handla mat.

– Dagen har varit en kamp mot snön, säger Orest Andersen.

Det var för tre år sedan det danska paret Lykke Andersen, 47, och Orest Andersen, 46, bestämde sig för att flytta ut i skogen för att komma närmare naturen. Sedan dess har de bott i ett hus två mil utanför Storsjö Kapell i Härjedalen med sina två hundar Zarwoe och Láska.

Efter de senaste dagarnas extrema väder har de blivit strandsatta – eller snarare snösatta – i sitt hem. Först hade det regnat kraftigt, och natten till fredagen föll 35 centimeter snö. Eftersom det är plusgrader har den slaskiga snön varit svår att få bort.

– Vi har försökt att ploga bort snön med vår gamla traktor. Men det går inte eftersom snön är så fuktig, säger Orest Andersen.

– Det är också omöjligt att få bort den med snöslungan, säger Lykke Andersen.

Paret har två mil till civilisationen.

Kan klara sig i en vecka

Vägen till deras hem är inte allmän, vilket innebär att de själva ansvarar för att hålla den plogad. Det har inte varit ett problem för paret fram tills i dag.

– Om det händer någonting är vi helt beroende av att vi kan skotta vägen. Det är en osäkerhet att varken brandkåren eller ambulansen skulle kunna komma hit. Det är klart att man tänker på det, säger Lykke Andersen.

Just nu har de mat så att de klarar sig i åtminstone en vecka. De hoppas att temperaturen ska sjunka innan dess så att de enklare kan ploga bort all snö. Om det skulle krisa har de dock vänner i byn som skulle kunna nå dem med snöskoter.

SMHI varnar för att vara ute i ovädret.

”Borde inte befinna sig på fjället”

Det norska ovädret Gyda har under fredagen orsakat stopp i både bil och tågtrafik runt om i Sverige. Det beror till största del på att många träd fallit och riskerar att falla över väg och räls. Som värst har det dock varit över Lapplands- och Jämtlandsfjällen där orange vädervarning har utfärdats av SMHI.

– Allmänt innebär en orange varning att allvarliga konsekvenser kan väntas och att man bör undvika att befinna sig i ovädret, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

– Man borde inte befinna sig på fjället medan varningen ligger ute. Det beror dels på att det är svårt att genomföra räddningsinsatser och svårt att orientera sig.

Snön är svår att få bort från vägen till huset.

Kraftigaste stormen i Sverige

Under fredagen är det fortfarande Norrlandsfjällen som påverkas mest av stormen. Klockan 07 på fredagsmorgonen uppmättes den kraftigaste blåsten i Stekenjokk, 29,5 meter per sekund.

Platsen brukar vara utsatt i den här vindriktningen och det är därför inte ovanligt med kraftiga vindar, förklarar Alexandra Ohlsson.

– Därefter blåser det 21 m/s på flera ställen i Norrland, så Stekenjokk sticker verkligen ut, säger hon.

Under natten till lördagen kommer ovädret att lugna ner sig i Götaland och Svealand. Även de hårdaste vindarna i de norra delarna av landet kommer att avta.

Följ ämnen i artikeln