450 miljoner dollar för da Vincis verk

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Den sista privatägda målningen av renässanskonstnären Leonardo da Vinci har sålts för rekordpriset 450,3 miljoner amerikanska dollar.

Det motsvarar runt 3,8 miljarder svenska kronor.

1 av 3 | Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
"Salvator mundi", den sista privatägda målningen av Leonardo da Vinci, har sålts på auktion.

Den hett emotsedda försäljningen av konstverket ”Salvator mundi” ("Världens frälsare"), som ibland kallas för en manlig Mona-Lisa, hölls på auktionshuset Christie’s i New York. Målningen, som är ett porträtt av Jesus i renässansdräkt, skapades enligt experter antagligen under 1500-talet.

Det 66 centimeter höga verket är ett av få som i dag finns kvar av konstnären. Budgivningen började på 75 miljoner dollar och pågick i 19 minuter.

Loïc Gouzer vid Christie's säger att verket är en målning med det mest ikoniska motivet, skapat av den viktigaste konstnären någonsin.

– Möjligheten att få föra ut detta mästerverk på marknaden är en ära som man bara får en gång i livet, säger han till AP.

Tidigare var det högsta pris som betalats för ett konstverk på en auktion 179 miljoner dollar för Pablo Picassos målning ”Les femmes d'Alger” i maj 2015, även den såld på Christie's i New York.

Det högsta kända priset för något konstverk över huvud taget är 300 miljoner dolla, för Willem de Koonings ”Interchange” som såldes privat 2015.

Tidigare i veckan såldes en målning av Vincent van Gogh för 81,3 miljoner dollar på samma auktion, motsvarande runt 680 miljoner svenska kronor. Tavlan "Laboureur dans un champ" ("Bonde på åker") målades 1889 då konstnären skrivit in sig på en fransk psykiatrisk klinik.

Publicerad:

LÄS VIDARE