Goebbels sekreterare dog på Förintelsens minnesdag

Publicerad 2017-01-31

Brunhilde Pomsel var sekreterare till Adolf Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels.

Hon dog i fredags, på Förintelsens minnesdag, 106 år gammal.

– Vi visste ingenting, säger hon i en dokumentärfilm angående dödslägren.

Joseph Goebbels ansvarade för propaganda och folkbildning i Tredje riket. Bland annat var han med och iscensatte Kristallnatten, som av historiker anses ha varit startpunkten för Förintelsen.

Tyskan Brunhilde Pomsel arbetade i hans stab som sekreterare och skribent mellan 1942 och 1945, fram till Nazitysklands fall. Medan Joseph Goebbels tog livet av sig dagen efter Adolf Hitlers självmord, den 30 april 1945, levde hon ett långt liv.

Hon dog i fredags, 106 år gammal, på Förintelsens minnesdag, den 27 januari.

”Vi var också fångna”

Dokumentärfilmaren Christian Krönes berättar för nyhetsbyrån AFP att hon somnade in på ett vårdhem i München. Han har intervjuat henne flera gånger för sin dokumentärfilm ”A German Life”.

I intervjuerna förklarar Brunhilde Pomsel att hon under kriget kände till att det fanns läger för bland annat judar. Däremot hade hon ingen vetskap om gaskamrarna och ugnarna, eller att miljontals människor mördades där.

– Vi visste ingenting, säger hon i filmen, enligt AFP.

Hon liknar sin egen vistelse i Nazityskland med den i koncentrationslägren.

– Även vi var fångna i ett vidsträckt koncentrationsläger, säger hon.

Brunhilde Pomsel ska inte ha känt någon ånger, men berättar i filmen att hon inte kunde göra motstånd, att hon var feg.

Vill varna

Enligt Christian Krönes var kvinnan klar i huvudet ända till slutet. De pratades vid på hennes födelsedag den 11 januari i år.

– Hon var full av energi, full av förhoppningar inför framtiden, säger han till AFP.

Förutom filmen kommer en bok om hennes upplevelser ges ut senare i år. Christian Krönes säger att hans syfte är att varna dagens och framtidens generationer för hur det kan gå om högerpopulismen ges utrymme.

Förintelsens minnesdag infaller på samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

”Fruktansvärt, bara fruktansvärt”

Brunhilde Pomsel var en av de personer som på nära håll fick följa nazistledarnas sista tid i Hitlers bunker. Hon tillfångatogs av sovjetiska soldater när Berlin föll och tillbringade fem år i fångläger.

I och med att Christian Krönes film blev klar förra året öppnade hon upp sig om tiden under Joseph Goebbels – som hon beskrev som en välvårdad, artig men kylig person som brusade upp när han höll tal.

När filmen var aktuell på filmfestivalen i München intervjuade AFP Brunhilde Pomsel, som då tog avstånd från dagens högerpopulism i Europa.

– Fruktansvärt, bara fruktansvärt, sa hon.

Grafik: Så var livet inne i Hitlers bunker – rum för rum