Twittrande Banas vädjan till Trump

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

7-åriga Bana al-Abed blev känd när hon skildrade krigets Aleppo på Twitter.

Nu vädjar hon i ett öppet brev till Donald Trump:

”Du måste göra någonting för Syriens barn”, skriver hon till presidenten.

Bana al-Abed
Foto: Syrian America Medical Society
Bana al-Abed

Bana al- Abed, 7, har gett krigets fasor i Aleppo ett ansikte genom att twittra om sitt liv och sina fasor. Men i december flydde hon staden tillsammans med sin familj och bor numera i Turkiet.

Men trots det är hennes kamp inte över.

”Du måste göra någonting för Syriens barn, eftersom de är som dina barn och förtjänar fred som du”, skriver hon i ett öppet brev till USA:s president Donald Trump.

”Mina vänner dog”

Nu har flickans mamma Fatemah, som hjälper henne med Twitterkontot, skickat brevet till BBC. Ett brev som Bana skrev dagar innan presidentens installation i Vita huset, eftersom ”hon sett Trump på tv flera gånger”.

”I Aleppo gick jag i skolan, men den förstördes på grund av bombningarna. Några av mina vänner dog”, skriver hon i brevet.

Hon fortsätter med att beskriva hur ledsen hon är för det och att hon önskar att vännerna fortfarande fanns där för henne.

I Turkiet, där hon numera bor, kan hon gå i skola eftersom det är fred – och därför är fred viktigt för alla, är ett annat av hennes budskap.

”Lider på grund av vuxna”

”Men miljontals syriska barn har det inte som mig just nu och lider i olika delar av Syrien. De lider på grund av vuxna människor. Jag vet att du snart blir Amerikas president, så kan du snälla rädda barnen och människorna i Syrien?”.

Turkiet, där Bana nu lever, stöttar den syriska oppostitionen, men var Trump ställer sig är ännu oklart. Trump har tidigare sagt att han önskar en god relation till Ryssland, vilka i sin tur stöttar Syriens president Bashar al-Assad.

Publicerad:

LÄS VIDARE