Jimmy Hoffas son hyllar Trump: ”En bra start”

Publicerad 2017-02-09

James Hoffa.

Fackförbunden och det republikanska partiet brukar inte gå hand i hand.

Men efter tre veckor av Trump-politik tonar en ny kärleksaffär fram i amerikansk politik.

– Trump har fått en bra start, säger fackjätten Teamsters ordförande James Hoffa.

Byggfacket Liuna protesterar mot Trump hösten 2016. I dag är det andra tongångar.

Fackförbunden har under lång tid varit en stabil ryggrad för det demokratiska partiet. Därför var det ingen som höjde på ögonbrynen när det största fackförbundet Teamsters valde att stödja Hillary Clinton i det amerikanska valet.

– Trump är ingen vän av amerikanska arbetare, sa ordförande James Hoffa, son till den ökände Jimmy Hoffa*, då i ett uttalande.

Men i dag låter det annorlunda.

Efter att Trump drog sig ur handelsavtalet TPP, ett drag som även hyllades av Bernie Sanders, är fackförbunden desto mer nöjda.

– Presidenten har tagit det första steget mot att fixa 30 år av dålig handelspolitik, som har kostat miljoner amerikanska jobb, sa James Hoffa efter beslutet.

”Vi är byggare”

Det var inte första gången facket pratade väl om Trump. Redan efter ett par dagar som president kallade Trump flera, men långt ifrån alla, fackförbund till ett möte i Vita huset. Sedan dess har Trumps politik gång på gång hyllats av fackliga ledare. Hans löften om infrastrukturella satsningar samt ambitionen att bygga oljeledningar i Dakota (som Obama stoppade) väntas skapa tusentals nya jobb.

– Vi tror att president Trump verkligen kommer att sätta USA först, sa fackchefen Sean McGarvey, efter mötet i Vita huset.

Byggfacket Liunas generalsekreterare Terry O’Sullivan fyllde i:

– Presidenten är en byggare. Vi är byggare.

Attackerade fackbas

Hyllningarna kommer bara några månader efter att Trump gick till infam attack mot Chuck Jones, facklig ordförande vid luftkonditioneringsfabriken Carrier i Indiana. Detta efter att Jones kritiserade Trump för att ha ljugit när han hävdade att han räddade 1100 jobb på fabriken.

Då kallade fackförbunden Trumps agerande för en ”attack mot den amerikanska arbetaren”.

Trump har också nominerat Andrew ”Andy” Puzder, 66, till arbetsmarknadsminister. Puzder är vd för ett företag som driver en snabbmatskedja och är en stark kritiker till förslaget att höja minimilönen till 15 dollar i timmen och regeln att fler anställda ska ha möjlighet till övertidsersättning.

Skribent varnar

Vänsterskribenten Naomi Klein varnar nu fackförbunden för att vara bli allt för optimistiska kring Trumps jobbpolitik. Hans planerade avregleringar av arbetsmarknaden kommer att ge anställda sämre trygghet, hans skattepolitik kan utarma välfärden och hans nominering till Högsta domstolen, Neil Gorsuch, har oftare dömt till fördel för arbetsgivare än arbetstagare, skriver Klein i New York Times.

Dessutom har Trumps företag dömts för att inskränka arbetarnas rätt att organisera sig, påminner Klein.