Blodprover kan bekräfta immunitet – nästa vecka

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-16

Anders Tegnell säger att Sverige är på väg mot en flockimmunitet.

Redan till veckan kommer Region Norrbotten börja ta blodprov för att avgöra om en person är immun mot corona eller inte.

– Många har gått och längtat efter att kunna göra den här typen av analyser, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten.

Redan i onsdags började Region Norrbotten, tillsammans med sjukhus i Göteborg, att prova testningen på personer som bekräftats sjuka i covid-19.

De tidigare testerna har bara visat positivt om personen bär på viruset när testet görs – men de nya blodproverna visar på om en person varit smittad tidigare och därför kan anses vara immun.

– Det är verkligen positivt. Många har gått och längtat efter att kunna göra den här typen av analyser och på så vis kunna se om han eller hon genomgått infektionen, och därav kan räknas som immun, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten.

– Det är en väldig vinst, både gällande att inte bli smittad själv, men framför allt gällande att inte riskera att smitta andra.

Pågår justeringar

För vårdpersonal, både på sjukhus och äldreboenden, är testningen av stor vikt för att fortsätta skydda riskgrupper och minska smittspridningen.

Metoden är utvärderad med hjälp av bland annat Norrbotten och Västra Götaland och just nu pågår de sista justeringarna på Sunderby sjukhus. I nuläget skulle det innebära att det går att göra 270 prover per dag från och med nästa vecka.

– Det verkar fungera hyfsat. Känsligheten kunde vara lite bättre, men vi kommer inte kunna få några falska positiva, det vet vi, säger Anders Nystedt.

– Sedan kommer vi få se om vi kan göra 270 prover per dag just här. I krisens dagar är det stor efterfrågan på testmaterialet. Jag vet att många andra regioner är nära att kunna testa, det är nog jämt skägg där.

I Region Norrbotten är man redo att börja testa för antikroppar.

”Kommer underlätta”

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger i en intervju med norska NRK, att Sverige kan börja se effekterna av en flockimmunitet i Stockholm där smittspridningen kan ha stannat av i maj, och förtydligade det under torsdagens presskonferens.

– Mycket hänger på att vi fortsätter att agera som vi gjort. Anledningen att vi hamnat här är allas våra gemensamma ansträngningar att hålla distans till varandra, säger han.

De nya provtagningarna ska i första hand ske på personal inom äldreomsorgen och på särskilda boenden. Även sjukvårdspersonal som jobbat på intensivvårdsavdelningarna eller på särskilda covid-avdelningar kommer att testas.

– Det kommer underlätta väldigt mycket att veta om personalen inom vården fått immunitet. Det kommer också hjälpa när det gäller bristen på skyddsmaterial, att man kanske inte behöver ha samma rymddräktsutformning om man vet att man har en immunitet, säger Anders Nystedt.

– Samtidigt är det som alltid med en ny infektion, att man inte alltid vet hur bra immuniteten är. Därför gäller det att vara fortsatt försiktig, men människor kommer att känna sig tryggare i arbetet.

”Som en käftsmäll”

Just det där om huruvida man blir helt immun eller inte har varit en diskussion under veckan. Vad säger du?

– Den diskussionen är fortfarande aktuell. De flesta infektioner man får och har haft blir man ofta immun mot för resten av livet, som mässling och vattkoppor. Men med coronaviruset är det annorlunda, och då får man en viss immunitet. Nog kan man få covid-19 nästa år i gen, fastän man haft det i år. Men då blir det lindrigare och framför allt är den inte lika smittsam.

Hur fungerar sånt, att kroppen reagerar annorlunda när den möter ett virus igen?

– Det är lurigt, men man kan tänka så här: i boxning är det mindre risk att få en smäll på käften om man har garden uppe, än om man har garden nere. Har du aldrig träffat på en infektion tidigare är garden nere, men har du träffat på den förr har kroppen antikroppar, och det finns i det immunologiska minnet så att säga, säger Anders Nystedt.

– Med sjukdomar som mässlingen, som du är immun mot för resten av livet, är garden jättehögt uppe. När det gäller en del virus tappar immunförsvaret koll efter ett tag, men drabbas du igen så går det fort så kvicknar det till på nytt.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen